Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η Φρανκφούρτη υποχωρεί 0,1%, το Παρίσι επίσης, όπως και η Μαδρίτη. Απώλειες 0,5% για το Μιλάνο. Κλειστό το χρηματιστήριο στο Λονδίνο λόγω τραπεζικής αργίας. Κλειστή η Wall, λόγω Memorial Day.

Πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πιέσεις στα πιο μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά την πιο θετική έναρξη συνεδριάσεων το πρωί με στήριξη από το ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι κατέληξαν την Κυριακή σε συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους της χώρας.

Πλέον, πρέπει να συγκεντρώσουν αρκετή δικομματική πολιτική υποστήριξη για να περάσουν τα μέτρα στο Κογκρέσο πριν από την προθεσμία της 5ης Ιουνίου για να αποφευχθεί μια ομοσπονδιακή χρεοκοπία.

Με τους διαπραγματευτές να συντάσσουν βιαστικά το νομοσχέδιο, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ θα μπορούσε να ψηφίσει μόλις την Τετάρτη, ακολουθούμενη από τη Γερουσία αργότερα μέσα στην εβδομάδα, ανέφερε το AP.

Η Φρανκφούρτη υποχωρεί 0,1%, το Παρίσι επίσης, όπως και η Μαδρίτη. Απώλειες 0,5% για το Μιλάνο. Κλειστό το χρηματιστήριο στο Λονδίνο λόγω τραπεζικής αργίας. Κλειστό είναι και το χρηματιστήριο στην Ελβετία και σε ορισμένες σκανδιναβικές χώρες. Δεν θα ανοίξει σήμερα η Wall, λόγω Memorial Day. 

Στην πολιτική επικαιρότητα της Ευρώπης, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε σήμερα Δευτέρα ότι θα διαλύσει το κοινοβούλιο και η χώρα θα πάει σε πρόωρες γενικές εκλογές στις 23 Ιουλίου, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα για το Σοσιαλιστικό Κόμμα του από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της Κυριακής (υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτικές εκλογές επρόκειτο να γίνουν σε έξι μήνες).

Στην αγορά συναλλάγματος, η τουρκική λίρα έπεσε κοντά σε ιστορικό χαμηλό, αφού ο νυν πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξασφάλισε την επανεκλογή του.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές ανηφορίζουν μετά από μια εβδομάδα κατά την οποία ο Stoxx 600 ο δείκτης υποχώρησε σε χαμηλό οκτώ εβδομάδων πριν ανακτήσει κάποιες απώλειες την Παρασκευή, καθώς οι μετοχές τεχνολογίας σημείωσαν ράλι με στήριξη από τα αποτελέσματα της Nvidia.

Ενώ η συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους είναι πιθανό να κατευνάσει τις ανησυχίες της αγοράς, οι επενδυτές στρέφουν τώρα την προσοχή τους στις οικονομικές προοπτικές και την πορεία των επιτοκίων.

Ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένονται ευρέως να πατήσουν φρένο στις αυξήσεις των επιτοκίων.

Οι αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου είναι κλειστές σήμερα Δευτέρα λόγω τραπεζικής αργίας. Οι αγορές των ΗΠΑ είναι κλειστές λόγω της αργίας για τη Memorial Day.

Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού κινήθηκαν μικτά αν και ο Nikkei 225 σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 1990.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v