Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε πορεία για εβδομαδιαία πτώση το δολάριο

Ρίχνει τους τόνους ο Αμερικανός Πρόεδρος στην εμπορική διαμάχη με το Πεκίνο, ενώ σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει η Βρετανίδα Πρωθυπουργός την ημερομηνία αποχώρησής της.

Σε πορεία για εβδομαδιαία πτώση το δολάριο

Απομακρύνεται από το υψηλό δύο ετών το δολάριο, καθώς τα στοιχεία για την αμερικανική μεταποίηση τροφοδότησαν ανησυχίες ότι η εμπορική διαμάχη με την Κίνα μπορεί να δώσει χτύπημα στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και να επηρεάσει το status του νομίσματος ως ασφαλούς καταφυγίου.

Σε χαμηλό δεκαετίας έφτασε η μεταποιητική δραστηριότητα τον Μάιο, υποδηλώνοντας ότι έρχεται μεγάλη επιβράδυνση στην αμερικανική οικονομική ανάπτυξη.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο Αμερικανός Πρόεδρος ρίχνει τους τόνους. Η κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Huawei είναι «πολύ επικίνδυνη» αλλά θα μπορούσε να «συμπεριληφθεί» σε μία εμπορική συμφωνία με το Πεκίνο, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε τη δήλωση κατά τη διάρκεια παρουσίασης πακέτου στήριξης $16 δισ. για τους αγρότες, οι οποίοι έχουν «χτυπηθεί» από την κλιμάκωση των δασμών.

Ο Πρόεδρος είπε επίσης ότι υπάρχει «μία καλή πιθανότητα» να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο.

Το ευρώ σημειώνει ήπια θετική κίνηση (+0,04%) και αλλάζει χέρια στο $1,1186, το δολάριο έναντι του γεν υποχωρεί 0,1%, στα 109,50 γεν ανά δολάριο, ενώ ο δείκτης δολαρίου –έναντι έξι σημαντικών νομισμάτων- κινείται καθοδικά (-0,1%), στα 97,76. Το αμερικανικό νόμισμα έχει μπει σε πορεία για εβδομαδιαία πτώση.

Στη Βρετανία, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε την Παρασκευή το χρονοδιάγραμμα της αποχώρησής της. Με την παραίτησή της ξεκινάει η κούρσα διαδοχής την επόμενη εβδομάδα, για να έρθει ένας νέος ηγέτης στο Κόμμα των Συντηρητικών, που αναμένεται να προωθήσει μία πιο αποφασιστική συμφωνία «διαζυγίου» από την ΕΕ.

«Θα παραιτηθώ από την ηγεσία του Συντηρητικού και Ενωτικού κόμματος, την Παρασκευή 7 Ιουνίου, για να επιλεχθεί ο διάδοχος», είπε η Μέι έξω από τη Ντάουνιγκ Στριτ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v