Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάκαμψη από τα χαμηλά μήνα για το πετρέλαιο

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,84% και το Brent κατά 0,64%. Και οι δύο ποικιλίες σε πορεία προς εβδομαδιαία και μηνιαία πτώση. Ανοδικά ο χρυσός, αλλά οδεύει προς τη μεγαλύτερη υποχώρηση των τελευταίων επτά εβδομάδων.

Ανακάμπτουν οι τιμές του πετρελαίου, αφότου βυθίστηκαν χθες σε χαμηλά μήνα και ώθησαν τους επενδυτές να αγοράσουν φθηνότερα ενόψει της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ τον Μάιο, οπότε οι μεγάλοι εξαγωγείς ενδέχεται να αποφασίσουν παράταση της συμφωνίας μείωσης της προσφοράς.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,84% στα 49,38 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,64% και διαπραγματεύεται στα 51,75 δολάρια.

Ο μαύρος χρυσός ενισχύεται και λόγω του πιο αδύναμου δολαρίου, καθώς και χάρη σε ενδείξεις πως η Ρωσία παρουσιάζει πλήρη συμμόρφωση στα συμφωνηθέντα.

Πάντως, παρά τη σημερινή άνοδο, και οι δύο ποικιλίες κατευθύνονται προς δεύτερη συνεχόμενη εβδομαδιαία και μηνιαία πτώση, κυρίως μετά τη χθεσινή υποχώρηση τιμών που πυροδοτήθηκε από την είδηση πως ξαναξεκινά ένα μέρος της παραγωγής στη Λιβύη.

«Οι αγορές βλέπουν μια τέτοια πτώση τιμών ως καλή ευκαιρία για αγορά, μέσα στο σχετικά μικρό εύρος trading που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα», εξηγεί ο Hans van Cleef, ανώτατος οικονομολόγος στην ABN AMRO για τον τομέα της ενέργειας.

«Εξάλλου, οι κύριοι παράγοντες -η μείωση παραγωγής από τον ΟΠΕΚ έναντι της αύξησης στην αμερικανική παραγωγή- δεν έχουν αλλάξει», πρόσθεσε.

Παράλληλα το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε έναντι ενός καλαθιού έξι βασικών νομισμάτων, προσφέροντας στους επενδυτές έναν λόγο να αγοράσουν εμπορεύματα σε δολάριο.

Τη στιγμή που η συμμόρφωση των παραγωγών στη συμφωνία ΟΠΕΚ εξακολουθεί να επηρεάζει σημαντικά τις τιμές του μαύρου χρυσού, σχόλια της Ρωσίας πως έχει μειώσει την παραγωγή κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα επίσης στηρίζουν το trading.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας χαιρέτισε την είδηση, σχολιάζοντας πως η συνδρομή της Ρωσίας είναι «καλή» και πως η συνολική συμμόρφωση των παραγωγών εκτός ΟΠΕΚ στα συμφωνηθέντα διαμορφώνεται στο 85%.

Ανοδικά κινούνται και ο χρυσός και το ασήμι, την ώρα που υποχωρούν αμερικανικές μετοχές και νόμισμα. Ο χρυσός, πάντως, παραμένει σε πορεία για εβδομαδιαία υποχώρηση, τη μεγαλύτερή του εδώ και επτά εβδομάδες, καθώς άνοιξε η όρεξη των επενδυτών για ρίσκα μετά την ευνοϊκή έκβαση του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, σε βάρος του μετάλλου.

Το πολύτιμο μέταλλο ενισχύεται 0,18% στα 1.268,20 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει μεγαλύτερη άνοδο, της τάξης του 0,46%, και διαπραγματεύεται στα 17,345 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v