Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενισχύεται το πετρέλαιο λόγω ΟΠΕΚ

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,76% στα 49,21 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο 0,99% στα 52,03 δολάρια. Σταθεροποιείται ο χρυσός και κυμαίνεται κοντά σε χαμηλά τριών εβδομάδων.

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι προσδοκίες πως οι μεγάλοι πετρελαιοπαραγωγοί εντός και εκτός ΟΠΕΚ θα παρατείνουν τις μειώσεις παραγωγής για ολόκληρο το έτος επηρέασαν περισσότερο από την αυξανόμενη παραγωγή σε Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδά και Λιβύη.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,76% στα 49,21 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,99% και διαπραγματεύεται στα 52,03 δολάρια.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ και άλλοι παραγωγοί εκτός του καρτέλ έχει προγραμματιστεί να συναντηθούν στις 25 Μαΐου και αναμένεται ευρέως να αποφασίσουν την παράταση της ιστορικής συμφωνίας τους μέχρι το τέλος του χρόνου.

«Το δεύτερο μισό του χρόνου φαίνεται πιο θετικό, με την προϋπόθεση ότι ο ΟΠΕΚ θα παραμείνει τουλάχιστον όσο πειθαρχημένος ήταν και στη διάρκεια του πρώτου μισού του 2017», επεσήμανε ο Tamas Varga, αναλυτής στην PVM Oil Associates στο Λονδίνο.

Ωστόσο το Reuters κάνει λόγο για «εύθραυστη» εμπιστοσύνη στην αγορά πετρελαίου και τονίζει ότι πολλοί επενδυτές ανησυχούν λόγω του αργού ρυθμού της υποχώρησης των αποθεμάτων που παραμένουν κοντά σε υψηλό ρεκόρ.

Παράλληλα η National Oil Company της Λιβύης ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η παραγωγή της έχει αυξηθεί και ξεπεράσει τις 760.000 βαρέλια την ημέρα, αγγίζοντας τα υψηλότερά της από τον Δεκέμβριο του 2014. Όπως πρόσθεσε, σχεδιάζει να συνεχίζει να αυξάνει την παραγωγή.

Οι τιμές του μαύρου χρυσού έλαβαν μια κάποια στήριξη και από στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η ρωσική παραγωγή πετρελαίου υποχώρησε ελαφρώς σε 11 εκατ. βαρέλια/ημέρα τον Απρίλιο, από 11,05 εκατ. τον Μάρτιο. Πάντως ο μεγαλύτερος όγκος ειδήσεων έχει σταθεί αρνητικός για το πετρέλαιο.

Ο χρυσός σταθεροποιείται κοντά σε χαμηλά τριών εβδομάδων, καθώς δέχθηκε πλήγμα στην προηγούμενη διαπραγμάτευση από την υποχώρηση της ζήτησης για ασφαλή καταφύγια, καθώς οι μετοχές ενισχύονται και το αμερικανικό δολάριο σημειώνει άνοδο έναντι του γεν.

Το πολύτιμο μέταλλο ενισχύεται ελάχιστα, κατά 0,06% στα 1.256,30 δολάρια η ουγγιά. Το ασήμι καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,70% και διαπραγματεύεται στα 16,965 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v