Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλά τριών εβδομάδων ο χρυσός λόγω Fed

Ο χρυσός υποχωρεί 0,19%, λόγω προσδοκιών για άνοδο των αμερικανικών επιτοκίων τον Ιούνιο. Ανακάμπτουν οι τιμές του πετρελαίου λόγω θετικών στοιχείων για τα αμερικανικά αποθέματα.

Πτωτικά κινείται ο χρυσός και κυμαίνεται κοντά σε χαμηλά τριών εβδομάδων, καθώς σταθεροποιείται το δολάριο λόγω προσδοκιών για άνοδο των αμερικανικών επιτοκίων τον Ιούνιο, αλλά και διότι υποχωρεί ο φόβος για απροσδόκητη νίκη της Μαρίν Λεπέν στο δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών στις 7 Μαΐου.

Ο χρυσός υποχωρεί κατά 0,19% στα 1.254,60 δολάρια η ουγγιά.

«Η προσοχή σε ό,τι αφορά στο χρυσό σήμερα είναι οπωσδήποτε στραμμένη στη Fed και οι αγορές αυτή τη στιγμή εικάζουν πως η επόμενη άνοδος θα λάβει χώρα στη συνάντηση της του Ιουνίου», επιβεβαίωσε ο Peter Fertig, αναλυτής της Quantitative Commodity Research.

«Έχουμε τους συνήθεις παράγοντες που κινούν τον χρυσό: τα αμερικανικά επιτόκια (…) το αμερικανικό δολάριο και επίσης μια υποχώρηση της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ευρώπη», εξήγησε.

Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές μετοχές κινούνται κοντά σε υψηλά 20 μηνών μετά την ισχυρή άνοδο που κατέγραψαν αυτή την εβδομάδα, λόγω εταιρικών οικονομικών αποτελεσμάτων που ξεπέρασαν τις προσδοκίες και ενδείξεων παγκόσμιας οικονομικής ισχύος.

«Το ‘’κίτρινο μέταλλο’’ δυσκολεύεται να απομακρυνθεί από τα 1.250 δολάρια η ουγγιά εν μέσω σταθεροποίησης των παγκόσμιων αγορών μετοχών», επεσήμανε ο Sam Laughlin, ανώτατος trader πολύτιμων μετάλλων στην MKS PAMP Group.

Το ασήμι επίσης υποχωρεί, κατά 0,42% στα 16,76 δολάρια η ουγγιά.

Αντίθετα οι τιμές του πετρελαίου ανακάμπτουν λόγω προκαταρκτικών στοιχείων που κατέδειξαν πολύ μεγαλύτερη από το αναμενόμενο πτώση στα αμερικανικά αποθέματα αργού, αναβιώνοντας την αισιοδοξία για χαλάρωση της υπερπροσφοράς.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,36% στα 47,83 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο 0,50% και διαπραγματεύεται στα 50,71 δολάρια.

«Η αγορά κινούνταν ήδη πτωτικά λόγω ανησυχιών σχετικά με την αυξανόμενη παραγωγή από τη Λιβύη και τις Ηνωμένες Πολιτείες και ένα ρεπορτάζ του Reuters που δείχνει χαμηλότερη συμμόρφωση στην συμφωνία του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής», ανέφερε ο Phil Flynn, ανώτατος αναλυτής στην Price Futures Group για τον τομέα της ενέργειας.

«Τα στατιστικά του αμερικανικού πετρελαϊκού ινστιτούτου (για τα αποθέματα) βοηθούν την αγορά να ανακάμψει, αλλά στην πραγματικότητα το αίσθημα εξακολουθεί να είναι απαισιόδοξο», συμπλήρωσε ο Tamas Varga, αναλυτής στην PVM Oil Associates στο Λονδίνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v