Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα χαμηλότερα του 2017 το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν βυθιστεί στα επίπεδα του περασμένου Νοεμβρίου, εξαλείφοντας όλη την άνοδο που κατέγραψαν χάρη στη συμφωνία ΟΠΕΚ. Σε χαμηλά έξι εβδομάδων ο χρυσός, ενώ τα μέταλλα καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση του 2017.

Σημαντική πτώση εμφανίζουν οι τιμές του πετρελαίου και έχουν βρεθεί στα χαμηλότερά τους για το 2017 μέχρι στιγμής.

Το αμερικανικό αργό υποχώρησε κάτω των 47 δολαρίων: καταγράφει πολύ μεγάλη πτώση, της τάξης του 2,03% και διαπραγματεύεται στα 46,85 δολάρια το βαρέλι. Το Brent υποχωρεί κατά 1,91% στα 49,82 δολάρια.

Και οι δύο ποικιλίες κυμαίνονται πλέον σε επίπεδα που άγγιξαν τελευταία φορά τον Νοέμβριο, έχοντας ουσιαστικά εξαλείψει ολόκληρη την άνοδο που κατέγραψαν αφότου ο ΟΠΕΚ συμφώνησε να μειώσει την προσφορά.

Αμερικανικά στοιχεία κατέδειξαν ότι τα αποθέματα αργού υποχώρησαν κατά 930.000 βαρέλια την εβδομάδα μέχρι τις 28 Απριλίου, έναντι προσδοκιών για μείωση 2,3 εκατ. βαρελιών.

Τα αποθέματα έχουν σταδιακά καταγράψει πτώση τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, αλλά στα 527,8 εκατ. βαρέλια είναι μόλις επτά εκατ. βαρέλια κάτω του ιστορικού υψηλού.

Πάντως, κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι αν ο ΟΠΕΚ παρατείνει τη συμφωνία για τις μειώσεις στην παραγωγή, οι τιμές θα σταθεροποιηθούν κάπως, τονίζει ο Olivier Jakob, αναλυτής στην Petromatrix.

«Εξακολουθούμε να έχουμε κάποιους πτωτικούς κινδύνους, αλλά αρχίζουμε να φτάνουμε κοντά στο κατώτατο όριο», πρόσθεσε.

«Βουτιά» για το έτος και στην αγορά μετάλλων

Στο μεταξύ, τα μέταλλα διαγράφουν τη μεγαλύτερη ημερήσια «βουτιά» τους για τη φετινή χρονιά, καθώς πλήττονται από ενδείξεις άφθονης προσφοράς χαλκού, από ανησυχίες για την προοπτική της ζήτησης στην Κίνα και από το ισχυρότερο δολάριο. Τα futures του σιδηρομεταλλεύματος υποχωρούν σημαντικά, ενώ οι μετοχές των εταιριών εξόρυξης έχουν βρεθεί στα χαμηλότερά τους εδώ και τέσσερις μήνες.

Ο χρυσός έχει αγγίξει χαμηλά έξι εβδομάδων και υποχωρεί 1,49% στα 1.229,90 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση της τάξης του 0,73% στα 16,425 δολάρια η ουγγιά.

Τα futures χαλκού με τρίμηνη λήξη συνεχίζουν το sell off και «έχασαν» 0,7% σε 5.560 δολάρια ανά μετρικό τόνο στο London Metal Exchange στη Σιγκαπούρη, αφότου βυθίστηκαν 3,5% την Τετάρτη λόγω μεγάλων αποθεμάτων.

Το νικέλιο υποχωρεί σήμερα 2% μετά την πτώση 3% εχθές και τα futures σιδηρομεταλλεύματος και χάλυβα στην Κίνα έχουν υποχωρήσει στο μεγαλύτερο ημερήσιο όριό τους.

Τα μέταλλα έχουν πιεστεί λόγω των στοιχείων που κατέδειξαν αυτή την εβδομάδα μια επιβράδυνση στον κινεζικό τομέα μεταποίησης. Ο LMEX Index υποχώρησε 2,5% την Τετάρτη, διαγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση του από τον περασμένο Νοέμβριο.

Ακόμη, το sell off πυροδοτήθηκε και αφότου βουλευτές στις Φιλιππίνες απέρριψαν την Gina Lopez ως υπουργό Περιβάλλοντος, τη στιγμή που η πολιτικός θα έπαιρνε σκληρά μέτρα για την αναχαίτιση της εξόρυξης. Η απόφαση της Fed να διατηρήσει την προοπτική για σταδιακή σύσφιξη της πολιτικής, επίσης επηρέασε.

«Οι επενδυτές έχουν πανικοβληθεί αρκετά», τόνισε ο Guo Qiuying, αναλυτής στην SDIC Essence Futures. «Τα πρόσφατα στοιχεία από την Κίνα για τη μεταποίηση βάθυναν τις ανησυχίες για την προοπτική της ζήτησης και τα σχέδια της Fed να συρρικνώνει τον ισολογισμό της θα περιορίσουν τη ρευστότητα», εξήγησε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v