Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εικόνα sell off στην αγορά πετρελαίου

Η αγορά δεν πιστεύει πλέον ότι οι προσπάθειες του ΟΠΕΚ να μειώσει την προσφορά θα υπερισχύσουν της αύξησης στην αμερικανική παραγωγή. Πιέσεις και στην αγορά μετάλλου. Οι παρενέργειες στα χρηματιστήρια.

Επιταχύνεται η «βουτιά» στις τιμές του πετρελαίου και το Brent άγγιξε νωρίτερα τα χαμηλότερά του από τον Νοέμβριο, καθώς φθίνει η εμπιστοσύνη στην ικανότητα του ΟΠΕΚ να υπερισχύσει της αναβίωσης της αμερικανικής βιομηχανίας σχιστολιθικού πετρελαίου και να ελαττώσει την παγκόσμια υπερπροσφορά.

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,25% στα 44,95 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει πτώση της τάξης του 0,93% και διαπραγματεύεται στα 47,92 δολάρια.

Νωρίτερα σήμερα το Brent υποχώρησε μέχρι και 2,1% στα 47,41 δολάρια, πέραν της «βουτιάς» 4,8% που κατέγραψε χθες. Η αμερικανική ποικιλία το πρωί αποδυναμώθηκε μέχρι και 2,5%, δηλαδή βρέθηκε μέχρι και 6% κάτω τις τελευταίες δύο ημέρες.

Και οι δύο βασικές ποικιλίες έχουν εξαλείψει σχεδόν ολόκληρη την άνοδο που κατάφεραν να διαγράψουν χάρη στη συμφωνία των παραγωγών εντός και εκτός ΟΠΕΚ να μειώσουν την παραγωγή τους.

Στο μεταξύ αναλυτές θεωρούν ότι η συνεχιζόμενη «βουτιά» πιθανώς θα εξαναγκάσει τον ΟΠΕΚ να παρατείνει τις περικοπές σε παραγωγή, αν και φαίνεται απίθανο να συμφωνήσουν σε μεγαλύτερες μειώσεις από τις τωρινές.

Traders επιβεβαιώνουν πως η αγορά παραπαίει εξαιτίας της αυξανόμενης αμερικανικής παραγωγής, η οποία έχει ενισχυθεί πάνω από 10% από τα μέσα του 2016.

Η υποχώρηση του πετρελαίου σε επίπεδα που δεν είχε αγγίξει από τον περασμένο Νοέμβριο και μετά, τροφοδότησε πτώσεις από το σιδηρομετάλλευμα μέχρι τα βιομηχανικά μέταλλα, αλλά και απώλειες που πολλοί σχολιαστές είχαν υποβαθμίσει καθώς υπολόγιζαν πως οφείλονται μόνο σε παράγοντες που σχετίζονται με προσφορά και ζήτηση.

Η επιδείνωση της εμπιστοσύνης εξαπλώθηκε στην αγορά νομισμάτων, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να αναζητήσουν καταφύγιο στο το γεν, το οποίο κινήθηκε ανοδικά έναντι του δολαρίου. Παράλληλα επιταχύνθηκαν οι απώλειες στις μετοχές από την Αυστραλία μέχρι το Χονγκ Κονγκ, αναφέρει το Bloomberg, προσθέτοντας πάντως ότι φωτεινό σημείο παραμένουν κάποιες μετοχές στις αναδυόμενες αγορές.

Το σιδηρομετάλλευμα έχει «χάσει» περίπου 12% αυτή την εβδομάδα στη Σιγκαπούρη, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση του από τον Νοέμβριο. Άλλες ακατέργαστες ύλες ακολούθησαν, με όλα τα βασικά μέταλλα να υποχωρούν. Ο Bloomberg Commodity Index -στον οποίο η στάθμιση του πετρελαίου είναι 13%- συνεχίζει να κινείται πτωτικά για τέταρτη ημέρα.

Οι traders στρέφονται μαζικά στο γεν, καθώς νομίσματα που είναι συνδεδεμένα με το πετρέλαιο, όπως η νορβηγική κορώνα και το μαλαισιανό ρινγκίτ αποδυναμώνονται μαζί με τα εμπορεύματα.

Παρότι οι ασιατικές μετοχές ήδη κατέγραφαν πτώση πριν υποχωρήσει το αμερικανικό πετρέλαιο κάτω των 45 δολ., οι απώλειές τους μεγιστοποιήθηκαν, με τους παραγωγούς ενέργειας και υλών να οδηγούν την πτώση. Οι μεγαλύτερες υποχωρήσεις καταγράφηκαν στο Χονγκ Κονγκ, όπου η βουτιά στα εμπορεύματα συνδυάστηκε με τις διαρκείς ανησυχίες για τη ζήτηση από την Κίνα.

Τα futures του S&P 500 επίσης χάνουν έδαφος, πράγμα που υπονοεί πως οι αμερικανικές αγορές μπορεί θα στρέφουν περισσότερο την προσοχή τους σήμερα στο μαύρο χρυσό σε σχέση με χθες.

Ανακάμπτουν από τη χθεσινή βουτιά ο χρυσός και το ασήμι, καθώς ενισχύεται το ευρώ έναντι του δολαρίου, ωστόσο το «κίτρινο μέταλλο» οδεύει πως τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από τον Νοέμβριο.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,35% στα 1.232,90 δολάρια, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,75% στα 16,425 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v