Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα ιστορικά χαμηλά για τα ελληνικά ομόλογα

Ράλι στα ευρωπαϊκά ομόλογα, καθώς οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου ετοιμάζονται να μειώσουν τα επιτόκια προς στήριξη της οικονομίας. Στο 2,39% υποχωρεί η απόδοση του ελληνικού 10ετούς.

Νέα ιστορικά χαμηλά για τα ελληνικά ομόλογα

Συνεχίζεται η πτώση των αποδόσεων των ευρωπαϊκών ομολόγων (σ.σ. κινούνται αντιστρόφως ανάλογα των τιμών), «δοκιμάζοντας» σε αρκετές περιπτώσεις -όπως των ελληνικών- νέα ιστορικά χαμηλά, μετά το «παράθυρο» που άφησε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ χθες για μειώσεις επιτοκίων, ξεκινώντας ενδεχομένως ακόμα και από τον επόμενο μήνα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα αυξανόμενα παγκόσμια και εγχώρια οικονομικά ρίσκα.

Παρόμοιο ήταν το μήνυμα που έστειλε αυτή την εβδομάδα και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για μειώσεις επιτοκίων αλλά και για νέα αγορά ομολόγων.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχωρεί κατά 10,9 μονάδες βάσης στο 2,39%, του 7ετούς κατά 5,8 μ.β. στο 1,53% και του 5ετούς κατά 6,2 μ.β. στο 1,42%.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund υποχωρεί στο -0,307%, του αντίστοιχου ισπανικού τίτλου στο 0,37% και του ιταλικού στο 2,01%.

Σημειώνεται πως τα ιταλικά ήταν από τα ομόλογα που είχαν ωφεληθεί περισσότερο από τα μέτρα τόνωσης της ΕΚΤ.

Νωρίτερα, ο Ολι Ρεν, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της, εάν δεν υπάρξει βελτίωση στην οικονομία της ευρωζώνης, ενώ τόνισε πως η  μεγαλύτερη ανησυχία είναι οι εμπορικές εντάσεις. Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v