Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακή πτώση στις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων

Μικρή πτώση για τις αποδόσεις των ομολόγων της γηραιάς ηπείρου. Στο 3,68% η απόδοση του ελληνικού 10ετους.

Οριακή πτώση στις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης υποχωρούν σήμερα αλλά βρίσκονται μια ανάσα από τα υψηλά πολλών εβδομάδων, καθώς οι φόβοι για τον πληθωρισμό δημιουργούν προσδοκία για περισσότερη νομισματική σύσφιξη.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια ακόμη και αν μια ύφεση στη Γερμανία είναι όλο και πιο πιθανή, καθώς ο πληθωρισμός θα παραμείνει άβολα υψηλός όλο το 2023, δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel σε γερμανική εφημερίδα το Σαββατοκύριακο.

Οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία του δείκτη αγορών (PMI) που θα ανακοινωθούν την Τρίτη αναζητώντας ενδείξεις για τον πληθωρισμό και τον γερμανικό δείκτη Ifo αργότερα μέσα στην εβδομάδα, που ενδέχεται να δώσει σήματα ύφεσης.

Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων της Γερμανίας μειώθηκαν κατά 3 μονάδες βάσης (bps) στο 1,99%. Την περασμένη Παρασκευή έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 21 Ιουλίου στο 1,242%.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Ιταλίας μειώθηκε κατά 1,5 μ.β. στο 3,473%, αφού έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 22 Ιουλίου στο 3,533% την περασμένη Παρασκευή.

Η διαφορά μεταξύ ιταλικών και γερμανικών αποδόσεων 10ετούς βάσης ήταν στις 227 μονάδες βάσης λόγω προσδοκιών για περισσότερη νομισματική σύσφιξη. Το ιταλογερμανικό spread διευρύνθηκε στους 260 μονάδες βάσης μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης υπό τον Μάριο Ντράγκι, αλλά στη συνέχεια περιορίστηκε σε περίπου στις 200 μονάδες βάσης.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς με πτώση κατά μια μονάδα βάσης διαμορφώνεται στο 3,68%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v