Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα άνοδος για τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων

Οι επενδυτές αντέδρασαν στα στοιχεία του PMI που έδειξαν συρρίκνωση μεταποίησης και υπηρεσιών αλλά σε μικρότερο ρυθμό από αυτόν που αναμένονταν.

Νέα άνοδος για τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων

Οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων ανέβηκαν σήμερα σε νέα υψηλά πολλών εβδομάδων, αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Αύγουστο.

Οι αποδόσεις αυξήθηκαν μετά την ανάγνωση του PMI της S&P Global για τη Γερμανία, που παρακολουθεί τη δραστηριότητα της μεταποίησης και των υπηρεσιών. Ενώ υποχώρησε περαιτέρω τον Αύγουστο, ήταν ελαφρώς υψηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών. Τα στοιχεία της ευρωζώνης που ακολούθησαν έδειξαν παρόμοια συρρίκνωση της δραστηριότητας, αν και η μέτρηση ήταν επίσης ελαφρώς υψηλότερη από τις προσδοκίες των αναλυτών.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας αυξήθηκε έως και 4 μονάδες βάσης (bps) στο υψηλότερο επίπεδο από τις 21 Ιουλίου στο 1,34%. Η απόδοση του διετούς ομολόγου άγγιξε νέο υψηλό στο 0,941%, επίπεδο που είχε να δει από το τέλος Ιουνίου.

«Δεν νομίζω ότι τα στοιχεία του PMI αλλάζουν το παιχνίδι, εξακολουθούν να είναι ελαφρώς κάτω από το 50, οπότε υποδηλώνουν στάσιμη ανάπτυξη στην καλύτερη περίπτωση», δήλωσε ο Richard McGuire, επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων στη Rabobank.

Μια ένδειξη κάτω από το 50 δείχνει ότι η δραστηριότητα συρρικνώνεται.

Μετά από απότομες πτώσεις νωρίτερα το καλοκαίρι λόγω των φόβων για ύφεση, οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν απότομα την περασμένη εβδομάδα, λόγω των φόβων για την προμήθεια φυσικού αερίου και των επιθετικών σχολίων από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στην Ιταλία, οι αποδόσεις των 10ετών ανέβηκαν κατά μια μονάδα βάσης στο 3,64%, έχοντας φτάσει έως και το 3,675%, το υψηλότερο από τις 21 Ιουλίου. 

Στην Ελλάδα η απόδοση του 10ετούς είναι στο 3,81% σημειώνοντας άνοδο κατά τρεις μονάδες βάσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v