Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή πτώση στις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων

Οι αγορές χρήματος τιμολογούν τώρα αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 100 μονάδες βάσης μέχρι τον Οκτώβριο.

Μικρή πτώση στις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων

Οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης υποχώρησαν, αλλά παραμένουν κοντά στα υψηλά πολλών εβδομάδων, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου συνέχισαν να ανεβαίνουν και οι επενδυτές αναμένουν τα πρακτικά της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον Ιούλιο.

Σε εκείνη τη συνεδρίαση, η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στο 0%, διπλάσιο από την καθοδήγηση που είχε δώσει προηγουμένως, και ξεκίνησε ένα νέο σύστημα αγοράς ομολόγων, το Transmission Protection Instrument (TPI), για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο μεγάλης αύξησης των αποδόσεων στα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου.

Οι αγορές χρήματος τιμολογούν τώρα αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 100 μονάδες βάσης μέχρι τον Οκτώβριο. Αυτά τα στοιχήματα έχουν πρόσφατα αυξηθεί σημαντικά καθώς καταγράφονται μεγάλες αυξήσεις στις τιμές ενέργειας, γεγονός που πυροδοτεί φόβους για νέα αύξηση πληθωρισμού. 

Η απόδοση των 10ετών της Γερμανίας υποχώρησε περίπου δυο μονάδες βάσης στο 1,35% αφού άγγιξε το 1,39% στην αρχή της συνεδρίασης. Η απόδοση 10ετών τίτλων της Ιταλίας μειώθηκε επίσης κατά 2 bps στο 3,65%, με το ασφάλιστρο κινδύνου που παρακολουθείται στενά έναντι των γερμανικών ομολόγων στις 229 μονάδες βάσης.

Οι τιμές του φυσικού αερίου συνέχισαν να αυξάνονται την Πέμπτη, με το ολλανδικό συμβόλαιο για την παράδοση Σεπτεμβρίου να αυξάνεται κατά 4,5% στα 313,50 ευρώ. 

Κατά πέντε μονάδες βάσης υποχωρεί το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 3,91%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v