Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένει στα ρεκόρ η Wall Street

Τέταρτο διαδοχικό ιστορικό υψηλό κατέγραψαν οι δείκτες Dow Jones και S&P αν και απουσίαζε το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον. Ικανοποίησαν τα εταιρικά αποτελέσματα γ' τριμήνου. Νέα πτώση 1,9% για το πετρέλαιο. Απώλειες 1,6% για το χρυσό. Δεύτερη μέρα πιέσεων στο δολάριο.

Τα καλά εταιρικά αποτελέσματα έδωσαν ώθηση στη Wall Street με τους δείκτες Dow Jones και S&P να πιάνουν νέα ιστορικά υψηλά για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση.

Έως σήμερα το 80% των εισηγμένων στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έχουν ανακοινώσει μεγαλύτερη της αναμενόμενης κερδοφορία και το 60% των εταιρειών, γνωστοποίησαν καλύτερες από τις αναμενόμενες πωλήσεις.

Όπως επισημαίνει ο αναλυτής της Themis Trading LLC, Mark Kepner, "τα οικονομικά και εταιρικά στοιχεία του γ' τριμήνου δείχνουν ότι δραστηριοποιούμαστε σε ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον καθώς το πετρέλαιο συνεχίζει να διαπραγματεύεται κάτω από τα 80 δολ., η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει ισχυρή και τα επιτόκια βρίσκονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Ο συνδυασμός όλων αυτών των στοιχείων δημιουργούν τις προϋποθέσεις για άνοδο στο χρηματιστήριο».

Ωστόσο, η νέα αισθητή πτώση της τιμής του πετρελαίου είχε για άλλη μια φορά αρνητικό αντίχτυπο στον ενεργειακό κλάδο της Wall Street, αν και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ εμφανίστηκε καθησυχαστικός υποστηρίζοντας ότι «τα πράγματα θα επανέλθουν από μόνα τους». Σήμερα το πετρέλαιο υποχώρησε 1,9% στα 77,19 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,23% στις 17.613,74 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,31% στις 2.038,26 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,41% στις 4.651,62 μονάδες.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης S&P έχει ανακάμψει συνολικά 9,3% από το χαμηλό έξι μηνών στις 15 Οκτωβρίου 2014.

Στο εταιρικό μέτωπο, η μετοχή της Dean Foods ενισχύθηκε 13,6% μετά την ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων αποτελεσμάτων γ' τριμήνου.

Αντίστοιχα και ο τίτλος της Toll Brothers κινήθηκε ανοδικά 2,3% καθώς η διοίκηση αναμένει πωλήσεις πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στον αντίποδα, στον ενεργειακό κλάδο, οι μετοχές των Chevron και Exxon Mobil υποχώρησαν 0,7% και 0,3% αντίστοιχα.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 2,24 δολ., σημειώνοντας απώλειες 4,3% ενώ το δικαίωμα της Coca Cola κινήθηκε υψηλότερα 0,3% στα 21,51 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ανέκαμψε για δεύτερη ημέρα έναντι του δολαρίου. Ειδικότερα το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα ενισχύθηκε 0,2% στο 1,2481 δολ. Παράλληλα το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα και έναντι του ιαπωνικού νομίσματος με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 114,36 γεν.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 2,31%. Στον αντίποδα υποχώρησαν οι αποδόσεις των περισσότερων ευρωπαϊκών ομολόγων με το ιταλικό 10ετές να διαμορφώνεται στο 2,35% (-2 μ.β.) και το ισπανικό 10ετές στο 2,12% (-4 μ.β.). Το γερμανικό 10ετές ομόλογο ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 0,79%.

Η τιμή του χρυσού υποχώρησε αισθητά 1,6% στα 1.151 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v