Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητική επίδραση των Q4 στην Wall Street

Mε το βλέμμα στραμμένο στην ΕΚΤ εκτυλλίσσεται η συνεδρίαση και στην Ν. Υόρκη. Νευρικότητα, επιφυλάξεις και εναλλαγές προσήμων. Δεν βοηθά η ροή από εταιρικά αποτελέσματα. Ανάκαμψη πετρελαίου, φλερτάρει τα $1.300 ο χρυσός. Θετική αντίδραση 5% στην Σαγκάη.

Στάση αναμονής για την κρίσιμη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζα τηρεί και το αμερικανικό χρηματιστήριο. Οι επιδράσεις από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα κερδοφορίας των εγχώριων επιχειρήσεων δεν εμπνέουν αισιοδοξία, ενώ η στατιστική ανακοίνωση της ημέρας ευθυγραμμίστηκε με τις προσδοκίες.

Οι βασικοί δείκτες της Wall Street ξεκίνησαν την συνεδρίαση αρνητικά, αλλά αυτή την ώρα τα πρόσημα είναι μικτά, επηρεασμένη σε μεγάλο βαθμό από τις ανακοινώσεις επιχειρηματικών αποτελεσμάτων. Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,05% στις 17.507 μονάδες, ο S&P εμφανίζει άνοδο 0,22% στις 2.027 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 0,18% υψηλότερα στις 4.663 μονάδες.

Όλα τα βλέμματα στις διεθνείς αγορές είναι επικεντρωμένα στην τακτική συνεδρίαση της ΕΚΤ, αύριο, κατά την οποία η κεντρική τράπεζα αναμένεται ευρέως να εκκινήσει ευρύ πρόγραμμα QE. Η αναμονή για την τελική απόφαση, τις λεπτομέρειες για το μέγεθος του προγράμματος και τις εσωτερικές διεργασίες στην κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης προκαλούν νευρικότητα και επιφυλακτικότητα στους επενδυτές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί μετά την προειδοποίηση μέλους της ΕΚΤ προς τις αγορές «να μην ενθουσιάζονται πολύ» με την προοπτική του QE.

Στην Νέα Υόρκη, συνεχίζεται η ροή αποτελεσμάτων τριμήνου από τις μεγάλες εισηγμένες της Wall Street.

Αρνητική είναι η αντίδραση του τεχνολογικού κολοσσού ΙΒΜ (-2,5%) στην ανακοίνωση του Q4, ενώ η Netflix κερδίζει 16%, η Halliburton 10% και η UnitedHealth Group 2% καθώς τα αποτελέσματά τους ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις.

Από το μακροοικονομικό μέτωπο, ανακοινώθηκε ότι οι ενάρξεις κατασκευής νέων κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 4,4% τον Δεκέμβριο, ενώ οι εκδόσεις αδειών για νέα οικοδομή, που αποτελούν ένδειξη για την μελλοντική δραστηριότητα, μειώθηκαν 1,9% τον Δεκέμβριο.

Στις υπόλοιπες αγορές, το κινεζικό χρηματιστήριο εκτινάχθηκε 5% με την μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον Οκτώβριο 2009. Επρόκειτο κυρίως για αντίδραση των δεικτών στην βουτιά 8% της Δευτέρας, την οποία προκάλεσαν τα μέτρα μείωσης του δανεισμού margin για αγορά μετοχών. 

Το συμβόλαιο του πετρελαίου ανακάμπτει μετά την χθεσινή βουτιά 5%, ενώ το συμβόλαιο του χρυσού «φλερτάρει» με τα 1.300 δολάρια, αποκομίζοντας κέρδη σχεδόν 4 δολαρίων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v