Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενεργειακή ώθηση στην Wall Street

Η προσδοκία του ευρω-QE κυριαρχεί και στην συνεδρίαση της Νέας Υόρκης. Συνεχείς εναλλαγές προσήμων με μικτή ροή από εταιρικά αποτελέσματα. Ράλι ενεργειακών μετοχών και θετική αντίδραση 3% του πετρελαίου. Ανάκαμψη 5% στην Σαγκάη.

Με μικτές μεταβολές και επιφυλακτικές διαθέσεις εκτυλίσσεται και η σημερινή συνεδρίαση στο αμερικανικό χρηματιστήριο, καθώς όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην τακτική συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης, ΕΚΤ. 

Οι επιδράσεις από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα κερδοφορίας των εγχώριων επιχειρήσεων δεν εμπνέουν αισιοδοξία, ενώ η στατιστική ανακοίνωση της ημέρας ευθυγραμμίστηκε με τις προσδοκίες.

Οι βασικοί δείκτες της Wall Street ξεκίνησαν την συνεδρίαση αρνητικά, αλλά εν συνεχεία τα πρόσημα έγιναν μικτά, επηρεασμένα σε μεγάλο βαθμό από τις ανακοινώσεις επιχειρηματικών αποτελεσμάτων. 

Το απόγευμα κυριαρχούν τα ανοδικά πρόσημα, με ράλι τιμών στις ενεργειακές μετοχές, που ακολουθούν την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου. 

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,3% στις 17.568 μονάδες, ο S&P εμφανίζει άνοδο 0,62% στις 2.035 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 0,6% υψηλότερα στις 4.683 μονάδες.

Όλα τα βλέμματα στις διεθνείς αγορές είναι επικεντρωμένα στην τακτική συνεδρίαση της ΕΚΤ, αύριο, κατά την οποία η κεντρική τράπεζα αναμένεται ευρέως να εκκινήσει ευρύ πρόγραμμα QE. Η αναμονή για την τελική απόφαση, τις λεπτομέρειες για το μέγεθος του προγράμματος και τις εσωτερικές διεργασίες στην κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης προκαλούν νευρικότητα και επιφυλακτικότητα στους επενδυτές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 εμφάνισε διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμων, για να κλείσει τελικώς με άνοδο περίπου 0,3%. 

Στην Νέα Υόρκη, συνεχίζεται η ροή αποτελεσμάτων τριμήνου από τις μεγάλες εισηγμένες της Wall Street.

Αρνητική είναι η αντίδραση του τεχνολογικού κολοσσού ΙΒΜ (-2,5%) στην ανακοίνωση του Q4, ενώ η Netflix κερδίζει 16%, η Halliburton 10% και η UnitedHealth Group 2% καθώς τα αποτελέσματά τους ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις.

Από το μακροοικονομικό μέτωπο, ανακοινώθηκε ότι οι ενάρξεις κατασκευής νέων κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 4,4% τον Δεκέμβριο, ενώ οι εκδόσεις αδειών για νέα οικοδομή, που αποτελούν ένδειξη για την μελλοντική δραστηριότητα, μειώθηκαν 1,9% τον Δεκέμβριο.

Στις υπόλοιπες αγορές, το κινεζικό χρηματιστήριο της Σαγκάης εκτινάχθηκε 5% με την μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον Οκτώβριο 2009. Επρόκειτο κυρίως για αντίδραση των δεικτών στην βουτιά 8% της Δευτέρας, την οποία προκάλεσαν τα μέτρα μείωσης του δανεισμού margin για αγορά μετοχών. 

Το συμβόλαιο του πετρελαίου ανακάμπτει 3% μετά την χθεσινή βουτιά 5%, ενώ το συμβόλαιο του χρυσού «φλέρταρε» με τα 1.300 δολάρια, αποκομίζοντας κέρδη σχεδόν 4 δολαρίων αλλά εν συνεχεία γύρισε αρνητικά και χάνει αυτη την ώρα 3 δολάρια.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v