Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Και η Wall Street "χειροκρότησε" τον Μ. Ντράγκι

Θετική είναι η αντίδραση της Wall Street στο QE του Μάριο Ντράγκι, και η άνοδος επιτείνεται καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν τις λεπτομέρειες. Σημαντικά κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και ειδικά στον Νότο.

Ενισχύεται το αμερικανικό χρηματιστήριο, μετά τις ανακοίνωση της ΕΚΤ για εισαγωγή προγράμματος QE, που κρίνεται αρκετά "επιθετικό" ώστε να προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις στις αγορές.

Η αρχική αντίδραση της Wall Street ήταν θετική αλλά επιφυλακτική. Καθώς όμως οι αγορές "χωνεύουν" τις παραμέτρους του προγράμματος, τα κέρδη επιταχύνονται.  

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται αυτή την ώρα 0,64% στις 17.665 μονάδες, ο S&P κερδίζει 0,68% στις 2.046 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 0,78% υψηλότερα στις 4.705 μονάδες.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατούν τα θετικά πρόσημα και η άνοδος στις περισσότερες αγορές του ευρω-Νότου ξεπερνά το 1,5%. 

Κινητικότητα εμπνέουν στην Wall Street και τα αποτελέσματα επιχειρηματικών κολοσσών μεταξύ των οποίων Verizon Communications και Travelers Cos., καθώς και τα στατιστικά της ημέρας για την αγορά εργασίας.

Η κυρίαρχη εξέλιξη της ημέρας είναι όμως η είσοδος της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης σε ποσοτική χαλάρωση.

Ο διοικητής Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 60 δισ. ευρώ μηνιαίως που θα ξεκινήσει τον Μάρτιο και θα κρατήσει μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016, με το συνολικό μέγεθος να υπολογίζεται στα €1,14 τρισ. 

Οι κεντρικές τράπεζες της Ελβετίας, του Καναδά και της Βρετανίας, έχουν αιφνιδιάσει τις αγορές το τελευταίο διάστημα με την ξαφνική «υποχώρησή τους» στην πιστωτική πολιτική, λόγω της απειλής αποπληθωρισμού που προκαλεί σε μεγάλο βαθμό και η πτώση των τιμών του πετρελαίου. Η νέα γενναία ένεση ρευστότητας από την ΕΚΤ, επιτείνει αυτή την πολιτική και προσφέρει σημαντική ώθηση στα ριψοκίνδυνα ενεργητικά. Λίγη ώρα μετά την ΕΚΤ, η κεντρική τράπεζα της Δανίας "έριξε" το βασικό επιτόκιο ακόμη πιο βαθιά σε αρνητικό επίπεδο, στο -0,35%.

Το ευρώ διολισθαίνει σχεδόν 1% μετά τις δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι και υποχωρεί κάτω από το 1,15 δολάριο, κάνοντας πράξεις αυτή την ώρα στο 1,1485 δολάριο. Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 1,08% με άνοδο 2,5% στην ιταλική αγορά του Μιλάνο.

Το yield στο ελληνικό 10ετές ομόλογο υποχωρεί πάνω από 30 μονάδες βάσης, 8,29% και το ισπανικό διολισθαίνει σε αρνητικό ρεκόρ. Σημαντική τόνωση προσφέρει το ευρω-QE και στις αναδυόμενες αγορέςκαι ειδικά τα νομίσματα υψηλής απόδοσης με το ρωσικό ρούβλι 1,4% υψηλότερα και την τουρκική λίρα 1,2% υψηλότερα. 

Από το αμερικανικό χρηματιστηριακό μέτωπο, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε στοιχεία για την αγορά εργασίας.

Στο επιχειρηματικό πεδίο, η Travelers, η Verizon, η Janus Capital Group, η eBay, η American Express και η Lands' End περιλαμβάνονται στις εταιρίες που ανακοινώνουν αποτελέσματα τριμήνου.

Στις υπόλοιπες αγορές, το συμβόλαιο του πετρελαίου ανακτά πτωτική πορεί και υποχωρεί 0,2% στα 47,58 δολ. ανά βαρέλι. 

Ο χρυσός ενισχύεται 10 δολάρια στα 1.304 δολ. ανά ουγκιά. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v