Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tριψήφια κέρδη για Dow στη Wall Street

Ανοδος στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τα macro να βρίσκονται στο επίκεντρο. Kέρδη για Nasdaq μετά από 7 συνεδριάσεις. Νέες απώλειες για την Apple. Πτώση 2,5% κατέγραψε το πετρέλαιο. Σε υψηλά 15 μηνών ο χρυσός. Ενισχύθηκε το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Mε μικρά κέρδη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τα μακροοικονομικά στοιχεία να δίνουν τάση.

Ειδικότερα ο δείκτης ISM υποχώρησε στο 50,8 τον Απρίλιο από 51,8 τον προηγούμενο μήνα. Παράλληλα οι κατασκευαστικές δαπάνες έτρεξαν με ρυθμό 0,3% το Μάρτιο, έναντι προβλέψεων για αύξηση 0,5%.

Η πτώση του ISM είναι λίγο απογοητευτική ωστόσο η επίδοση του Απριλίου είναι η δεύτερη ισχυρότερη σε διάστημα οκτώ μηνών, σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς.

Η τρέχουσα εβδομάδα είναι κρίσιμη καθώς ανακοινώνονται μια σειρά μακροοικονομικών στοιχείων, που αν απογοητεύσουν θα μπορούσαν να αναθερμάνουν την συζήτηση για bull-bear market που ταλάνιζε την αγορά στις αρχές του έτους, σημειώνει αναλυτής της Prudential.

Στο εταιρικό μέτωπο κέρδη κατέγραψε η μετοχή της Halliburton παρά το γεγονός ότι ακυρώθηκε το deal με την Baker Hughes. Ο τίτλος της τελευταίας σημείωσε πτώση άνω του 2%.

Mικρές απώλειες για όγδοη συνεχόμενη συνεδρίαση κατέγραψε η Apple μετά την ανακοίνωση από ερευνητική εταιρία ότι οι πωλήσεις tablets παγκοσμίως υποχώρησαν το α΄ τρίμηνο.

Κέρδη χάρισε στην Amazon η δήλωση του δισεκατομμυριούχου W. Buffet ότι η εταιρία έχει πετύχει σημαντικά «επιτεύγματα» σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Aπό το δείκτη Dow άνοδο σημείωσαν μεταξύ άλλων οι μετοχές των Home Depot, Goldman Sachs, Microsoft, Wal Mart

Εν τω μεταξύ μικρά κέρδη πέτυχε ο χρυσός με την τιμή του πολύτιμου μετάλλου να κλείνει στα 1.292 δολάρια ανά ουγκιά, σε υψηλό 15 μηνών. Νωρίτερα η τιμή είχε ξεπεράσει το επίπεδο των 1.300 δολαρίων.

Αντίθετα ισχυρή πτώση σημείωσε το πετρέλαιο κλείνοντας στα επίπεδα των 44,7 δολαρίων, με απώλειες της τάξης του 2,5%.

Ανοδικά κινήθηκε το ευρώ συγκριτικά με το δολάριο, με την ισοτιμία τους να κυμαίνεται στα επίπεδα των 1,15 για πρώτη φορά από τον Αύγουστο.

Ο Dow Jones ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 17.891 μονάδες με κέρδη 0,66% (117 μονάδες), ενώ ο Nasdaq κατέγραψε άνοδο 0,88%, στις 4.817 μονάδες. Κέρδη 0,78% για τον S&P, που έκλεισε στις 2.081 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Nasdaq έσπασε σήμερα το πτωτικό σερί επτά συνεδριάσεων.

Αρης Δαμουλάκης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v