Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο τριπλό ρεκόρ στη Wall Street

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν και οι τρεις δείκτες της Wall Street για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση. Έβδομη σερί άνοδος για τον S&P. Κάτω από τα 50 δολ. το πετρέλαιο (WTI). Υποχώρησε το δολάριο.

Νέο τριπλό ρεκόρ στη Wall Street

Σε θετικό έδαφος κινήθηκε η Wall Street παρά τα κατώτερα των αναμενόμενων στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, οι νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν κατά 135.000 έναντι 140.000 που προέβλεπαν οι αναλυτές. Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα οι θέσεις στον ιδιωτικό τομέα είχαν αυξηθεί κατά 228.000.

Στον αντίποδα, θετικός ήταν ο αντίχτυπος από την άνοδο του δείκτη ISM υπηρεσιών τον Σεπτέμβριο στις 59,8 μονάδες από 55,3 τον Αύγουστο. Αυτή ήταν η καλύτερη μέτρηση από τα μέσα του 2005.

Στο μεταξύ ο αντιπρόεδρος της Fed, Stanley Fischer υποστήριξε ότι "σύντομα ο πληθωρισμός θα κινηθεί υψηλότερα. Με την ανεργία να μειώνεται, οι μισθοί θα ανέβουν". Και πρόσθεσε "ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων είναι ικανοποιητικός. Ωστόσο θα ήθελα τα επιτόκια να ανέβουν πάνω από τον πληθωρισμό, το οποίο αναμένεται να συμβεί στα μέσα του επόμενου έτους".

Στο εταιρικό μέτωπο, την επιστροφή φόρων ύψους 250 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει η Amazon στο Λουξεμβούργο. Σύμφωνα με την Ευρωπαική Επιτροπή, «Το Λουξεμβούργο χορήγησε παράνομα φορολογικά πλεονεκτήματα στην Amazon. Ως αποτέλεσμα, σχεδόν τα τρία τέταρτα των κερδών της Amazon παρέμειναν αφορολόγητα. Με άλλα λόγια, επιτράπηκε στην Amazon να καταβάλει τέσσερις φορές λιγότερο φόρο από ό,τι άλλες τοπικές εταιρείες που υπόκεινται στους ίδιους εθνικούς φορολογικούς κανόνες. Αυτό είναι παράνομο».

Παράλληλα, πτωτικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου καθώς οι traders δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι το ράλι του γ’ τριμήνου ήταν υπερβολικό. «Τα θεμελιώδη μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρά ώστε να στηρίξουν ένα συνεχιζόμενο ράλι», υποστήριξε ο Ole Hansen της Saxo Bank. Ο μαύρος χρυσός (WTI) υποχώρησε 0,9% στα 49,98 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με οριακά κέρδη 0,08% στις 22.660 μονάδες, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,12% στις 2.537 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,04% στις 6.534 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Nike (+1,3%) και Caterpillar (+1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των General Electric (-1,4%) και JP Morgan (-1%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1763 δολ. από 1,1745 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,2% στα 1.276 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «κέρδισε» μία μονάδα βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,32%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v