Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στη Wall Street με το βλέμμα σε δασμούς και Πάουελ

Δεύτερη μέρα απωλειών για τους Dow Jones και S&P. Πτώση και για τον Nasdaq μετά από πέντε ανοδικές συνεδριάσεις. Κάτω από τα 1.200 δολ./oz επέστρεψε ο χρυσός. Ανέκαμψε το δολάριο.

Πτώση στη Wall Street με το βλέμμα σε δασμούς και Πάουελ

Χαμηλότερα κινήθηκε η Wall Street με το ενδιαφέρον των επενδυτών να επικεντρώνεται στις προειδοποιήσεις Τραμπ, στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας και στην αυριανή ομιλία του επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουλ στο διήμερο συνέδριο του Τζάκσον Χολ.

Στη Wall Street, o Dow Jones σημείωσε πτώση 0,3% ή 77 μονάδων στις 25.656, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,17% στις 2.857 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,13% στις 7.878 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Visa (+0,6%) και Microsoft (+0,5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Caterpillar (-2,1%) και Goldman Sachs (-1,2%).

Νωρίτερα, προειδοποιήσεις για τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε μία πρόταση μομφής εναντίον του έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ, σε συνέντευξη του στο Fox News, δύο μέρες αφότου ο πρώην δικηγόρος του ομολόγησε την ενοχή του για οικονομικές παραβιάσεις.

Όπως αναμεταδίδουν οι Financial Times, ο Αμερικανός Πρόεδρος σημείωσε ότι «δεν γνωρίζει πώς μπορείς να κάνεις πρόταση μομφής σε κάποιον που έχει κάνει σπουδαία δουλειά».

Στο μεταξύ, σε ισχύ τέθηκαν από σήμερα επιπρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί σε κινεζικά προϊόντα αξίας 16 δισ. δολαρίων που εισάγονται στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν αποφασίσει να επιβάλουν οι ΗΠΑ στο Πεκίνο ως "τιμωρία" για τις "δόλιες εμπορικές πρακτικές" της Κίνας.

Οι νέοι τελωνειακοί δασμοί που τίθενται σε ισχύ αυξάνουν σε συνολικά 50 δισ. δολάρια την αξία των εισαγόμενων στις ΗΠΑ κινεζικών προϊόντων στα οποία επιβάλλονται πλέον επιπρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί ύψους 25%.

Από την άλλη πλευρά, η Κίνα ανακοίνωσε ότι «είναι αναγκασμένη» να επιβάλλει «τα αναγκαία αντίποινα» λίγη ώρα αφού τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι πρόσθετοι τελωνιακοί δασμοί.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, τα πρακτικά της Fed έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζα βλέπουν τον εμπορικό πόλεμο με Κίνα, Ε.Ε. και άλλες χώρες σαν τη μεγαλύτερη απειλή για την ισχυρή οικονομία των ΗΠΑ.

«Και είναι μια περίεργη κατάσταση για τη Fed», σημειώνει αναλυτής της Threadneedle Investments. «Ο εμπορικός πόλεμος είναι ένα ζήτημα γνωστό στην αγορά αλλά η Fed δεν μπορεί να κάνει πολλά γιατί δεν προβλέπεται στις αρμοδιότητες της».

Στο μέτωπο της απασχόλησης, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ έφτασαν τις 210.000 την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που μεταδίδει το CNBC. Οι αναλυτές περίμεναν 215.000.

Η μείωση έφτασε τις 2.000, για το διάστημα από τις 12 Αυγούστου μέχρι τις 18. Είναι η τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα πτώσης. Τον Ιούλιο οι νέες αιτήσεις υποχώρησαν στο χαμηλότερο σημείο από το 1969.

Παράλληλα, οι επενδυτές αναμένουν με ενδιαφέρον την ομιλία του επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ στο Τζάκσον Χολ την Παρασκευή. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Πάουελ θα δώσει ενδείξεις για την μελλοντική πολιτική που θα ακολουθήσει η Κεντρική Τράπεζα στα επιτόκια.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε μόλις 0,1% στα 67,83 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,8% στα 1.194 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ανέκαμψε από το χαμηλό δύο εβδομάδων έναντι του ευρώ στο 1,1535 δολ. από 1,1599 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε άνοδο μίας μονάδας βάσης στο 2,82%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v