Δείτε εδώ την αποκλειστική συνεργασία του Euro2day.gr

Οι δασμοί προβλημάτισαν τη Wall

Με απώλειες 182 μονάδων έκλεισε τη συνεδρίαση ο Dow Jones. Οριακή άνοδος για τον Nasdaq. Στο επίκεντρο η εμπορική κόντρα ΗΠΑ-Κίνας. Σε υψηλό σχεδόν τεσσάρων ετών σκαρφάλωσε η τιμή του Brent.

Οι δασμοί προβλημάτισαν τη Wall

Πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street μετά από δημοσιεύματα ότι η Κίνα ακύρωσε τις εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έθεσαν τη Δευτέρα σε ισχύ δασμούς 10% -που θα αυξηθούν στο 25% στις αρχές του 2019- σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισ. δολαρίων και η Κίνα εφάρμοσε δασμούς από 5% έως 10% σε περισσότερα από 5.000 αμερικανικά προϊόντα αξίας 60 δισ. δολαρίων.

Το Πεκίνο κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι εμπλέκονται σε «εμπορικό εκβιασμό» κι εκφοβίζουν άλλες χώρες, προκειμένου να τις υποτάξουν στη θέλησή τους, μέσω της υιοθέτησης μέτρων όπως η επιβολή δασμών, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

«Ο εύκολος εμπορικός πόλεμος του Τραμπ δεν δείχνει να έχει καταφέρει πολλά στην ισορροπία του εμπορικού ισοζυγίου των δύο χωρών ή με οποιαδήποτε άλλη χώρα, την ώρα που οι περικοπές φόρων εκτοξεύουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού», σχολίασε ο Marshall Gittler , επικεφαλής στρατηγικής στην AGLS Global.

Επιπλέον αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος και από τις φήμες παραίτησης του υφυπουργού δικαιοσύνης Ροντ Ρόσενστειν. Μάλιστα, δημοσίευμα ανέφερε ότι η παραίτησή του είχε γίνει ήδη αποδεχτή από το Λευκό Οίκο. Ωστόσο αργότερα ανακοινώθηκε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα συναντηθεί με τον Ρόσενστειν την Πέμπτη.

Στο μεταξύ, η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ παρέμεινε αμετάβλητη τον Αύγουστο σύμφωνα με τον δείκτη Chicago Fed.

Ειδικότερα, ο δείκτης που καταρτίζει η Fed διαμορφώθηκε στις 0,18 μονάδες, όπως και τον Ιούλιο. Σημειώνεται ότι μια μέτρηση κάτω από το μηδέν σημαίνει ότι η οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό χαμηλότερο από τον ιστορικό μέσο όρο, ενώ μια θετική μέτρηση δείχνει ότι η οικονομία αναπτύσσεται με ταχύτερο ρυθμό.

Παράλληλα, αύριο Τρίτη ξεκινά η διήμερη συνεδρίαση της Fed. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι αξιωματούχοι θα δώσουν το "πράσινο φως" για την τρίτη αύξηση των επιτοκίων εντός του 2018.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,68% ή 182 μονάδων στις 26.561, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,35% στις 2.919 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε οριακά υψηλότερα 0,08% στις 7.993 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Walt Disney (+2,3%), Exxon Mobil (+1,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι της DowDuPont (-2,1%) και Home Depot (-2%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI έπιασε υψηλό 2,5 μηνών σημειώνοντας άνοδο 1,8% στα 72,08 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του Brent ανήλθε σε υψηλό σχεδόν τεσσάρων ετών στα 81,20 δολ.. Αντίστοιχα, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,5% στα 1.207 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε οριακή άνοδο έναντι του ευρώ στο 1,1748 δολ. από 1,1747 την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου κινήθηκε υψηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 3,08%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus