Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στη Wall Street μετά τα επιτόκια

Στο κόκκινο γύρισε η Wall Street μετά την απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια. Απώλειες 105 μονάδων για τον Dow Jones. Κάτω από τα 1.200 δολ./oz ο χρυσός. Στο 3,06% το yield του αμερικανικού 10ετούς.

Πτώση στη Wall Street μετά τα επιτόκια

Η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed- αν και αναμενόμενη- οδήγησε σε πτώση τη Wall Street.

Ειδικότερα, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης με εύρος διακύμανσης από 2% έως 2,25%. Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η τρίτη αύξηση από τις τέσσερις που «βλέπει» η Κεντρική Τράπεζα εντός του 2018.

Παράλληλα τα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, προέβλεψαν ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ταχύτερο ρυθμό από ότι αναμενόταν προηγούμενος, στο 3,1%, ενώ θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με μέτριο ρυθμό για τρία ακόμα χρόνια.

Επιπλέον, μια θετική εικόνα της αμερικανικής οικονομίας περιέγραψε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά την διήμερη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Fed (FOMC) .

Όπως τόνισε, οι προοπτικές της οικονομίας παραμένουν ισχυρές, λαμβάνοντας ώθηση και από την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική.

Όσον αφορά την απόσυρση της φράσης για την «διευκολυντική» κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, ο κ. Πάουελ τόνισε πως αποτελεί ένδειξη ότι η νομισματική πολιτική εξελίσσεται με βάση τις προσδοκίες.

Ωστόσο, ο κ. Πάουελ έσπευσε να προειδοποιήσει για τους κινδύνους της εμπορικής πολιτικής που ακολουθεί η αμερικανική κυβέρνηση, λέγοντας πως ο προστατευτισμός μπορεί να βλάψει τις ΗΠΑ. Πρόσθεσε μάλιστα πως ο επιχειρηματικός κόσμος των ΗΠΑ έχει εκφράσει έντονες ανησυχίες στη Fed για τους δασμούς που έχει επιβάλλει ο Τραμπ.

Στο μεταξύ, έντονο παραμένει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις εμπορικές εξελίξεις στις ΗΠΑ. Χθες ο Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε στην ομιλία του στον ΟΗΕ τις εμπορικές πολιτικές της Κίνας, υπογραμμίζοντας πως κύριο μέλημα του είναι να προστατεύσει τα συμφέροντα των Αμερικανών. «H ανισορροπία στο εμπορικό ισοζύγιο με την Κίνα είναι απαράδεκτη», τόνισε. Επιπλέον, νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την Κίνα ότι προσπαθεί να αναμιχθεί στις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ.

Πέρα όμως από την Κίνα, ανοιχτό παραμένει το μέτωπο και με τον Καναδά. Ο εμπορικός αντιπρόσωπος, Robert Lighthizer δήλωσε πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προχωρήσουν με την αναθεωρημένη NAFTA και χωρίς τον Καναδά άμα χρειαστεί.

Επιπλέον ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την έναρξη εμπορικών διαπραγματεύσεων και με την Ιαπωνία.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,40% ή 105 μονάδων στις 26.387, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,32% στις 2.906 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,21% στις 7.990 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των ΙΒΜ (+1,8%), Walt Disney (+1,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι της American Express (-1,8%) και Goldman Sachs (-1,7%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε 1% στα 71,57 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,5% στα 1.199 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,1753 δολ. από 1,1766 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 3,06%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v