Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερο sell off στη Wall Street

Νέες βαριές απώλειες κατέγραψε το αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να χάνει 545 μονάδες. Έκτη σερί πτώση για τον S&P. Σε επίπεδα διόρθωσης ο Nasdaq. «Άλμα» 2,9% για τον χρυσό. «Βουτιά» 3% για το πετρέλαιο.

Δεύτερο sell off στη Wall Street

Μεγάλη πτώση κατέγραψε η Wall Street παρά τη μικρότερη της αναμενόμενης αύξησης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε κατά 0,1% έναντι ανόδου 0,2% τον Αύγουστο. Σε σχέση με το προηγούμενο έτος ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 2,3% έναντι 2,4% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

«Ο "συγκρατημένος" πληθωρισμός δημιουργεί προσδοκίες για λιγότερο επιθετική νομισματική πολιτική από τη Fed», αναφέρουν αναλυτές.

Στο μεταξύ, χαμηλότερα κινήθηκαν τα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σημείωσε πτώση δύο μονάδων βάσης στο 3,14% και η απόδοση του 30ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά τρεις μονάδες στο 3,31%.

Ωστόσο, οι πτωτικές αποδόσεις των ομολόγων δεν κατάφεραν να καθησυχάσουν τις ανησυχίες των επενδυτών για επιβράδυνση τους ρυθμού ανάπτυξης λόγω του υψηλότερου κόστους δανεισμού.

Στη Wall Street, o Dow Jones «βούλιαξε» 2,13% ή 545 μονάδες στις 25.052, ο S&P σημείωσε πτώση 2,06% στις 2.728 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,25% στις 7.329 μονάδες.

Σημειώνεται ότι ο S&P έκλεισε κάτω από τον κινητό μέσο 200 ημερών για πρώτη φορά από τις 2 Απριλίου και ο Nasdaq υποχώρησε σε επίπεδα διόρθωσης, δηλαδή 10% κάτω από το προηγούμενο ιστορικό υψηλό.

Στο μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ για άλλη μια φορά επέκρινε την πολιτική της Fed, αποκαλώντας την τράπεζα «τρελή» για την επιμονή της στα ανοδικά επιτόκια. Επιπλέον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε την «βουτιά» των αγορών «μια διόρθωση που αναμενόταν από καιρό» ενώ…καθησύχασε τον επικεφαλής της Fed ότι δεν θα τον απολύσει παρόλο που τον έχει απογοητεύσει.

Στο εταιρικό μέτωπο, μικτά αποτελέσματα ανακοίνωσε η Walgreens στο δ’ τρίμηνο καθώς τα προσαρμοσμένα κέρδη μπορεί να ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών ωστόσο τα έσοδα ήταν κατώτερα των αναμενόμενων. Ειδικότερα, τα προσαρμοσμένα κέρδη αυξήθηκαν στο 1,48 δολ. ανά μετοχή και τα έσοδα ανήλθαν στα 33,44 δισ. δολάρια ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη στο 1,45 δολ. και έσοδα στα 33,84 δισ. δολάρια αντίστοιχα.

Στο πεδίο της απασχόλησης, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε τον Οκτώβριο. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 7000 την εβδομάδα που έληξε στις 6 Οκτωβρίου, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 214.000. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 205.000.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε πτώση 3% στα 70,97 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού έπιασε υψηλό δύο μηνών καθώς ενισχύθηκε 2,9% στα 1.227 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,6% σε σχέση με το ευρώ στο 1,1595 δολ. από 1,1519 την προηγούμενη μέρα.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v