Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στη Wall Street με το βλέμμα στο εμπόριο

Τα θετικά σχόλια του Αμερικανού Προέδρου για τις επαφές με τον Κινέζο ομόλογο του εκλαμβάνονται ως δυνητική εκτόνωση της εμπορικής διαμάχης. «Βουτιά» για το αργό, παρά τις κυρώσεις κατά Ιράν.

Κέρδη στη Wall Street με το βλέμμα στο εμπόριο

Ενισχύθηκαν για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση οι αμερικανικές μετοχές, ύστερα από τα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ για την καλή σινοαμερικανική σχέση, τα οποία υποδηλώνουν δυνητική πρόοδο στις εμπορικές σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας.

Ο Dow Jones κινήθηκε 1,05% υψηλότερα, στις 25.379 μονάδες, κέρδη 1,75% κατέγραψε ο Nasdaq στις 7.434 μονάδες, άνοδος 1,07% για τον S&P 500 στις 2.740 μονάδες.

Μέσω Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε την Πέμπτη ότι είχε «πολύ καλή» συνομιλία με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για το εμπόριο και τη Βόρεια Κορέα. Είπε επίσης ότι οι δυο τους σχεδιάζουν να συναντηθούν στην επερχόμενη Σύνοδο G20.

«Μόλις είχα μία μακρά και πολύ καλή συζήτηση με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ της Κίνας. Συζητήσαμε για πολλά θέματα, με έμφαση στο Εμπόριο», έγραψε στο Twitter.


«Είναι θετικό ότι συνομιλούν οι δύο ηγέτες», σημειώνει ο Jon Adams, υπεύθυνος στρατηγικής επενδύσεων της ΒΜΟ Global Asset Management. «Πιστεύουμε ότι μεσοπρόθεσμα θα υπάρξει μία συμφωνία», προσθέτει.

Οι αμερικανικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά παίρνοντας στήριξη και από τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα.

Στο μέτωπο των δεδομένων, η παραγωγικότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων ενισχύθηκε κατά 2,2% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο του έτους, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Το προηγούμενο τρίμηνο η παραγωγικότητα είχε αυξηθεί κατά 3%.

Συνολικά τους τελευταίους δώδεκα μήνες, η άνοδος της παραγωγικότητας ανέρχεται στο 1,3%, αρκετά κάτω από το μέσο όρο μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που κυμαίνεται στο 2,1%.

Στην ειδησεογραφία από την αγορά εργασίας, οριακή πτώση σημείωσε ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλε αίτηση για επίδομα ανεργίας στα τέλη Οκτωβρίου, παραμένοντας κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διολίσθησαν κατά 2.000 στις 214.000, την εβδομάδα που έληξε στις 27 Οκτωβρίου. Το νούμερο ήταν ελαφρώς υψηλότερο από τις 212.000 που ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του MarketWatch.

Στο επιχειρηματικό σκηνικό, χαμηλότερα από τις προσδοκίες κινήθηκε η αμερικανική μεταποίηση τον Οκτώβριο, καθώς η ανάπτυξη στις νέες παραγγελίες υποχώρησε από τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με τον δείκτη ΙSM, η δραστηριότητα υποχώρησε 2,1 ποσοστιαίες μονάδες, στις 57,7 τον περασμένο μήνα από 59,8 τον Σεπτέμβριο. Οποιαδήποτε ανάγνωση υψηλότερα των 50 μονάδων δείχνει ανάπτυξη, ενώ χαμηλότερα συρρίκνωση.

Παρά τα μέτρια αποτελέσματα, ο Οκτώβριος ήταν ο 114ος συνεχόμενος μήνας συνολικής οικονομικής ανάπτυξης, σύμφωνα με την έκθεση. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Refinitiv ανέμεναν να φτάσει στις 59 μονάδες.

Στην αγορά συναλλάγματος, ο δείκτης δολαρίου διολισθαίνει 0,9% και φτάνει στα 96,25.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αργό υποχωρεί 2,7% στα $63,51, καθώς η υπερκάλυψη της αγοράς αντισταθμίζει τις αμερικανικές κυρώσεις κατά των εξαγωγών του Ιράν και τις πιθανές ελλείψεις.

Στα ομόλογα, το 10ετές Treasury σημειώνει αρνητική κίνηση και διαμορφώνεται στο 3,14%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v