Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο «βυθίστηκε» η Wall Street

Σε κλοιό ρευστοποιήσεων βρέθηκε για άλλη μια συνεδρίαση το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Πτώση 551 μονάδων για τον Dow Jones. Απώλειες 4,9% για Apple και 10,4% για Target. «Βουτιά» 6,6% για το πετρέλαιο. Άνοδος για το δολάριο.

Στο κόκκινο «βυθίστηκε» η Wall Street

Βαριές απώλειες κατέγραψε η Wall Street με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στα απογοητευτικά αποτελέσματα της Target και στη «βουτιά» της τιμής του πετρελαίου.

«Φαίνεται να εντείνονται οι ανησυχίες που προκάλεσε η πτώση του χρηματιστηρίου τον Οκτώβριο. Είναι οι ανησυχίες μιας ενδεχόμενης επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας. Νομίζω πως όσοι ανησυχούν κάνουν λάθος αλλά δυστυχώς αυτοί έχουν τώρα το πάνω χέρι», σχολίασε ο Craig Callahan, πρόεδρος της Icon Funds.

Στη Wall Street, o Dow Jones «βούλιαξε» 2,21% ή 551 μονάδες στις 24.465, ο S&P έκλεισε με απώλειες 1,82% στις 2.641 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,7% στις 6.908 μονάδες. Σημειώνεται ότι Dow Jones και S&P έχασαν τα κέρδη του 2018.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Apple (-4,9%), Goldman Sachs (-3,3%) και Microsoft (-2,8%) ενώ καμία μετοχή δεν κινήθηκε ανοδικά.

Όπως προαναφέρθηκε, νέες ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της Apple καθώς οι επενδυτές προβληματίζονται με τις μειωμένες παραγγελίες για τα νέα iPhones. Ο τίτλος της Apple βρίσκεται πλέον σε επίπεδα «bear market», δηλαδή 20% κάτω από τα υψηλά 52 εβδομάδων.

Στο μεταξύ, απογοήτευσαν τα αποτελέσματα της Target (-10,4%). Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας λιανικού εμπορίου τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 622 εκατ. δολάρια, τα προσαρμοσμένα κέρδη διαμορφώθηκαν στο 1,09 δολ. ανά μετοχή (από 1,11 δολ. που ανέμεναν οι αναλυτές) και τα έσοδα αυξήθηκαν 5,6% στα 17,82 δισ. δολάρια.

Στον αντίποδα, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα γ΄τριμήνου ανακοίνωσε η BestBuy καθώς τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 277 εκατ. δολάρια, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανήλθαν στα 93 σεντς ανά μετοχή και τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 9,59 δισ. δολάρια ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν προσαρμοσμένα κέρδη στα 85 σεντς και έσοδα στα 9,57 δισ.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων, η κατασκευή κατοικιών στις ΗΠΑ ενισχύθηκε τον Οκτώβριο μετά τη βουτιά του Σεπτεμβρίου, αλλά η συνολική εικόνα παραμένει ανησυχητική.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, οι ενάρξεις κατοικιών κινήθηκαν 1,5% υψηλότερα τον Οκτώβριο, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος του 1,23 εκατ. κατοικιών.

Επιπλέον, «βουτιά» 6,6% σημείωσε η τιμή του αργού WTI στα 53,43 δολάρια ανά βαρέλι καθώς οι ρευστοποιήσεις στα χρηματιστήρια δημιουργούν ανησυχίες για πιθανή επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης που με τη σειρά της θα προκαλέσει πτώση στη ζήτηση πετρελαίου.

Παράλληλα, η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,3% στα 1.221 δολ./oz. Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η πρώτη πτώση μετά από τέσσερις σερί ανόδους.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,8% στο 1,1366 δολ. από 1,1454 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου κινήθηκε χαμηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 3,05%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v