Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το εμπόριο έδωσε ώθηση στη Wall Street

Επέστρεψαν οι αγοραστές στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τις εντυπώσεις να κερδίζει ο Nasdaq (+1,72%). Στο επίκεντρο το εμπόριο. «Άλμα» 5,6% για τη Cisco Systems. Δεύτερη μέρα ανάκαμψης για την τιμή του πετρελαίου.

Το εμπόριο έδωσε ώθηση στη Wall Street

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street μετά από δημοσιεύματα ότι ΗΠΑ και Κίνα εντείνουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών ενόψει της επικείμενης συνάντηση Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ στην διάσκεψη των G20, στα τέλη Νοεμβρίου.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,83% ή 210 μονάδες στις 25.289, ο S&P έκλεισε με κέρδη 1,06% στις 2.730 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,72% στις 7.259 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Cisco Systems (+5,6%) και 3M (+3,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Walmart (-2,2%) και Home Depot (-1,6%).

Στο μεταξύ, το προσχέδιο συμφωνίας για Brexit που έφερε στο υπουργικό η Τερέζα Μέι, μπορεί να προκάλεσε έντονες αναταράξεις στην βρετανική πολιτική σκηνή με τέσσερις παραιτήσεις υπουργών, ωστόσο δεν οδήγησε σε κατάρρευση της κυβέρνησης όπως ανησυχούσε η αγορά.

Νωρίτερα, η Τερέζα Μέι σε διάγγελμά της προειδοποίησε ότι «αν δεν προχωρήσει η συμφωνία κανείς δεν ξέρει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις. Θα ισοδυναμεί με ένα μονοπάτι βαθιάς και μεγάλης αβεβαιότητας, την ώρα που ο βρετανικός λαός θέλει απλά να προχωρήσει».

Παράλληλα, μικτές εντυπώσεις άφησαν τα εταιρικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, η Cisco Systems ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 3,55 δισ. δολάρια ή 77 σεντς ανά μετοχή στο α’ τρίμηνο έναντι 2,39 δισ. δολάρια ή 48 σεντς το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους και έσοδα στα 13,07 δισ. δολάρια από 12,14 δισ. δολάρια πέρυσι. Οι αναλυτές προέβλεπαν έσοδα στα 12,88 δισ. δολάρια.

Στον αντίποδα απογοήτευσαν τα αποτελέσματα τριμήνου της JC Penney καθώς οι ζημιές ανά μετοχή διευρύνθηκαν στα 48 σεντς από 40 σεντς το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους και τα έσοδα μειώθηκαν στα 2,65 δισ. δολάρια από 2,82 δισ. πέρυσι.

Επιπλέον κατώτερα των αναμενόμενων ήταν και τα αποτελέσματα τριμήνου της Walmart.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ, δήλωσε ότι είναι πολύ ευχαριστημένος με την κατάσταση της οικονομίας. Παράλληλα επισήμανε ότι η Fed βρίσκεται πλέον σε ένα σημείο που ενέχει σοβαρό ρίσκο καθώς η οικονομία δεν θα πρέπει να κινηθεί είτε πολύ γρήγορα, είτε πολύ αργά.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων, οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ σημείωσαν ισχυρή ανάκαμψη τον Οκτώβριο, καθώς ενισχύθηκαν οι αγορές οχημάτων και δομικών υλικών, λαμβάνοντας ενδεχομένως ώθηση από τις προσπάθειες ανοικοδόμησης σε περιοχές που επλήγησαν από τον τυφώνα Φλόρενς.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,8% τον περασμένο μήνα ενώ τον Σεπτέμβριο είχαν υποχωρήσει 0,1%. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι οι λιανικές πωλήσεις θα αυξηθούν κατά 0,5% τον Οκτώβριο.

Επιπλέον, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλε αίτηση για επίδομα ανεργίας κινήθηκε ελαφρώς ανοδικά στα μέσα Νοεμβρίου, παραμένοντας ωστόσο κοντά σε ιστορικά χαμηλά.

Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας ενισχύθηκαν κατά 2.000, φτάνοντας στις 216.000 τις επτά μέρες που ολοκληρώθηκαν στις 10 Νοεμβρίου. Ήταν ελαφρώς περισσότερες από την πρόβλεψη για 210.000, σύμφωνα με το MarketWatch.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ανέκαμψε για δεύτερη διαδοχική μέρα, τούτη τη φορά κατά 0,4% στα 56,46 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,4% στα 1.215 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε πτώση 0,3% στο 1,1345 δολ. από 1,1311 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου κινήθηκε χαμηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 3,11%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v