Τεχνολογικό sell off στη Wall Street

Στο κόκκινο έκλεισε το αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Nasdaq να «βουλιάζει» 3%. Πτώση 395 μονάδων για τον Dow Jones. Απώλειες 4,1% για Apple και 5,7% για Facebook. Στο 3,05% το αμερικανικό 10ετές. Άνοδος για το πετρέλαιο.

Τεχνολογικό sell off στη Wall Street

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street μετά τη «βουτιά» στην κατασκευαστική εμπιστοσύνη τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης της Εθνικής Ένωσης Κατασκευαστών Κατοικιών σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση από τον Οκτώβριο του 2014 στις 60 μονάδες από 68 τον προηγούμενο μήνα.

Η πτώση των οκτώ μονάδων μπορεί να συγκριθεί μόνο με τις απώλειες εννιά μονάδων μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11 Σεπτεμβρίου και με τη βουτιά των 10 μονάδων στις αρχές του 2014.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 1,56% ή 395 μονάδες στις 25.018, ο S&P έκλεισε με απώλειες 1,66% στις 2.690 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 3,03% στις 7.028 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των Boeing (-4,5%) και Visa (-4,1%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι τίτλοι των Pfizer (+1,5%) και Johnson & Johnson (+1,2%).

Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκε και η μετοχή της Apple (-4,1%) μετά από δημοσιεύματα ότι η διοίκηση μείωσε την παραγωγή νέων iPhones. Σημειώνεται ότι ο τίτλος της Apple κινήθηκε σε επίπεδα «bear market» ήτοι 20% κάτω από τα υψηλά 52 εβδομάδων.

Επιπλέον «βουτιά» 5,7% κατέγραψε η μετοχή του Facebook καθώς ο CEO Mark Zuckerberg φαίνεται να υιοθετεί μια πιο επιθετική διοικητική τακτική, υποστηρίζοντας σε στελέχη του ότι η εταιρεία βρίσκεται σε πόλεμο με νομοθέτες και επενδυτές.

Στο εμπορικό μέτωπο, οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους στην επικείμενη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, στο περιθώριο της διάσκεψης των G20 στα τέλη Νοεμβρίου, στην Αργεντινή.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, ο Τραμπ δήλωσε ότι η Κίνα θα ήθελε μια συμφωνία με τις ΗΠΑ και ενδεχομένως να μην χρειαστεί η επιβολή άλλων δασμών στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων.

Στο μεταξύ, τα καλύτερα αποτελέσματα από το γ’ τρίμηνο του 2010 σημείωσαν οι εισηγμένες του δείκτη S&P καθώς τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 25,8%.

«Τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου ήταν εντυπωσιακά, τόσο για τα καθαρά κέρδη όσο και για τα έσοδα. Ωστόσο η Wall Street δεν νοιάζεται για όσα έγιναν στο παρελθόν. Περισσότερο νοιάζεται για όσα γίνουν στο μέλλον», σχολίασε ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της State Street GlobalAdvisors, Michael Arone.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI κινήθηκε υψηλότερα 0,5% στα 56,76 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,2% στα 1.225 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε πτώση 0,3% στο 1,1453 δολ. από 1,1418 την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου κινήθηκε χαμηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 3,05%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v