Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερη μέρα ανόδου στη Wall Street

Σε θετικό έδαφος κινήθηκε το αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να κερδίζει πάνω από 100 μονάδες. Στο επίκεντρο οι ανησυχίες για το εμπόριο. Επίθεση Τραμπ κατά της GM (-2,5%). Ενισχύθηκε το δολάριο.

Δεύτερη μέρα ανόδου στη Wall Street

Ανοδικά κινήθηκε η Wall Street παρόλο που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατέβασε τον πήχη των προσδοκιών ενόψει της συνάντησής με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίγκ, στο περιθώριο της διάσκεψης των G20 στην Αργεντινή.

Συγκεκριμένα, ο Τραμπ χαρακτήρισε «απίθανο» να αποδεχθεί το αίτημα της Κίνας να μην προχωρήσει στην επιβολή πρόσθετων δασμών που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.

«Η μόνη συμφωνία» που θα επέτρεπε να μη γίνει αυτό «θα ήταν η Κίνα να ανοίξει» την αγορά της «στον ανταγωνισμό των ΗΠΑ», δήλωσε ο Τραμπ στην WSJ.

Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ στράφηκε κατά της General Motors (-2,5%) μετά την απόφαση της να βάλει «λουκέτο» σε τέσσερα εργοστάσιά της στις ΗΠΑ και να απολύσει χιλιάδες εργαζομένους.

«Οι ΗΠΑ έσωσαν τη General Motors και αυτό είναι το ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που παίρνουμε! Εξετάζουμε τώρα να καταργήσουμε όλες τις επιδοτήσεις προς τη General Motors, συμπεριλαμβανομένων και αυτών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα» έγραψε στο Twitter ο κ. Τραμπ.

Επιπλέον, αναστάτωση στην Ευρώπη προκάλεσε δημοσίευμα γερμανικού περιοδικού που ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων την ερχόμενη εβδομάδα.

Στο μεταξύ, υπέρ της σταδιακής αύξησης των επιτοκίων τάχθηκε για άλλη μια φορά ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, Ρίτσαρντ Κλαρίντα.

«Καθώς η οικονομία έχει μετακινηθεί σε ένα σημείο που είναι κοντά στο διπλό της στόχο, τα ρίσκα έχουν γίνει πιο συμμετρικά και λιγότερο καθοδικά από ότι όταν ξεκίνησε ο τρέχον κύκλος αύξησης των επιτοκίων πριν από τρία χρόνια» σημείωσε ο κ. Κλαρίντα σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,44% ή 108 μονάδες στις 24.748, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,33% στις 2.682 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε οριακά υψηλότερα 0,01% στις 7.082 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Verizon (+2,5%) και Walgreen Boots (+2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των United Technologies (-4,3%) και DowDuPont (-1%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε μόλις 0,1% στα 51,56 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,7% στα 1.213 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,3% στο 1,1293 δολ. από 1,1328 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κέρδισε μία μονάδα βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,06%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v