Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στη Wall Street με βαρίδι το πετρέλαιο

Τη χειρότερη εβδομάδα Ευχαριστιών από το 2010 «γιόρτασαν» οι επενδυτές στη Wall Street. «Black Friday» με νέες απώλειες για τους βασικούς δείκτες. Σε επίπεδα διόρθωσης ο S&P. «Βουτιά» 7,7% για το πετρέλαιο. Έκλεισε νωρίτερα το αμερικανικό χρηματιστήριο.

Πτώση στη Wall Street με βαρίδι το πετρέλαιο

Πτώση κατέγραψε η Wall Street στην πρώτη συνεδρίαση μετά την αργία της «Ημέρας των Ευχαριστιών».

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,73% στις 24.285 μονάδες, ο S&P –σε επίπεδα διόρθωσης - σημείωσε πτώση 0,66% στις 2.632 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,48% στις 6.938 μονάδες.

Στην εβδομάδα και οι τρεις δείκτες υποχώρησαν άνω του 3% με τους Dow Jones και S&P να... «γιορτάζουν» τη χειρότερη εβδομάδα «Ευχαριστιών» από το 2010.

Πρωταγωνιστής των απωλειών στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας η οποία και ολοκληρώθηκε τρεις ώρες νωρίτερα, ήταν ο ενεργειακός κλάδος μετά τη «βουτιά» της τιμή του πετρελαίου.

«Το πετρέλαιο παραμένει σε κλοιό πιέσεων παρά την δηλωμένη πρόθεση ορισμένων χωρών μελών του ΟΠΕΚ να προχωρήσουν σε μια συντονισμένη μείωση της παραγωγής τον επόμενο μήνα. Όμως αναρωτιέμαι πόσο πιο κάτω θα οδηγήσουν το πετρέλαιο οι traders, δεδομένης της μεγάλης πιθανότητας να πραγματοποιήσουν την απειλή τους οι χώρες του ΟΠΕΚ», ανέφερε ο αναλυτής της Oanda, Craig Erlam.

«Πρέπει να παραδεχθώ ότι η ταχύτητα της πτώσης της τιμής του πετρελαίου με ξάφνιασε καθώς χώρες μέλη του ΟΠΕΚ και μη μέλη συζητούν για μείωση της παραγωγής. Ωστόσο η αγορά φαίνεται να μην θεωρεί αρκετή την πιθανή αντίδραση του ΟΠΕΚ», σχολίασε ο πρόεδρος της Lipow Oil Associates, Andrew Lipow.

«Οι επενδυτές ανησυχούν γιατί την τελευταία φορά που το πετρέλαιο «έπεφτε» το 2015,  παράλληλα βιώσαμε μια σοβαρή επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης», θύμισε ο Caryn Cavanaugh της Voya.

Σήμερα, η τιμή του αργού WTI «βούλιαξε» 7,7% στα 50,42 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του Brent έπεσε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 60 δολαρίων, σημειώνοντας πτώση 5% στα 59,50 δολ.

Στο μεταξύ, η επιχειρηματική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα των ΗΠΑ αυξήθηκε με χαμηλότερο ρυθμό τον Νοέμβριο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε η IHS Markit την Παρασκευή.

Ο σύνθετος δείκτης PMI της Markit υποχώρησε στις 54,4 μονάδες αυτόν τον μήνα από 54,9 μονάδες τον Οκτώβριο. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο των τελευταίων δύο μηνών.

Επιπλέον, περίπου $1,75 δισ. δαπάνησαν σε διαδικτυακές αγορές οι καταναλωτές στις ΗΠΑ μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης.

Τα μεγάλα πλήθη απουσίαζαν από πολλά καταστήματα το απόγευμα της Ημέρας των Ευχαριστιών και την παραμονή της Black Friday, σύμφωνα με αναλυτές και τα στοιχεία του Reuters.

Οι πωλήσεις smartphones ανέβασαν τις διαδικτυακές δαπάνες 28,6% υψηλότερα, μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με την Adobe Analytics, που παρακολουθεί 80 από τις 100 online πλατφόρμες λιανικού εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των Walmart και Amazon.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,4% στα 1.223 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,6% στο 1,1339 δολ. από 1,1404 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου κινήθηκε χαμηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 3,05%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v