Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί η Wall Street μετά τις δηλώσεις Τραμπ για Κίνα

Χαμηλότερα κινούνται οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, με το εμπόριο στο επίκεντρο. Απώλειες πάνω από 1% για Apple. Οριακές κινήσεις για αργό και χρυσό. Στο 3,066% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς.

Υποχωρεί η Wall Street μετά τις δηλώσεις Τραμπ για Κίνα

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι αμερικανικές μετοχές, μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που δημιούργησαν αμφιβολίες για τις προοπτικές επίλυσης της διαμάχης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Ο Dow Jones καταγράφει απώλειες 0,72% στις 24.469 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,66% χαμηλότερα στις 7.036 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,44% στις 2.661 μονάδες. 

Σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal, o κ. Τραμπ δήλωσε ότι αναμένει να εφαρμοστεί η επιβολή των επιπρόσθετων δασμών σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή η άνοδος του συντελεστή δασμολόγησής τους στο 25% από το τρέχον 10%.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, που θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη στο τέλος της εβδομάδας στο Μπουένος Άιρες, τόνισε ακόμη πως εάν οι διαπραγματεύσεις είναι άκαρπες, θα προχωρήσει στην επιβολή επιπρόσθετων δασμών σε όλα τα υπόλοιπα εισαγόμενα προϊόντα που παράγονται στην Κίνα.

«Αν δεν κλείσουμε συμφωνία, θα επιβάλω (δασμούς) σε επιπλέον (κινεζικά προϊόντα, αξίας) 267 δισ.», με συντελεστή 10% ως 25%, είπε ο Τραμπ στη WSJ. Παρέμεινε ασαφής ως προς το χρονοδιάγραμμα.

Διευκρίνισε ότι οι δασμοί αυτοί ενδέχεται να ισχύσουν και για τα κινητά τηλέφωνα και τους φορητούς υπολογιστές της Apple Inc. που εισάγονται από την Κίνα και εκτίμησε ότι το πρόβλημα για τους Αμερικανούς καταναλωτές δεν θα είναι τόσο οξύ, εάν οι δασμοί είναι 10%, σύμφωνα με την εφημερίδα.

H τιμή της μετοχής της Apple υποχωρεί 1,2% στα 172 δολάρια. 

Aπό τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ κινήθηκαν ανοδικά κατά 5,5% σε ετήσια ανάγνωση τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας επιβράδυνση από την αύξηση κατά 5,7% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον δείκτη S&P Case-Shiller.

Ο σύνθετος δείκτης που περιλαμβάνει δέκα πόλεις αυξήθηκε κατά 4,8%, από 5,2% τον προηγούμενο μήνα. Ο σύνθετος δείκτης είκοσι πόλεων ενισχύθηκε 5,1% σε ετήσια βάση, από 5,5% τον προηγούμενο μήνα.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο διολισθαίνει 0,15% στα 51,59 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός διολισθαίνει 0,08% στα 1.228 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει οριακές κινήσεις έναντι του ευρώ και του γεν, ενώ υποχωρεί 0,3% έναντι της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,1328 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου κινείται στο 3,066%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v