Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες στη Wall Street

Σε ρευστοποιήσεις προχώρησαν οι επενδυτές στη Wall Street. «Βουτιά» 496 μονάδων και επιστροφή σε επίπεδα διόρθωσης για τον Dow Jones. Προβληματισμός για την παγκόσμια ανάπτυξη. Σε υψηλό μήνα το δολάριο.

Βαριές απώλειες στη Wall Street

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη μετά τα τελευταία οικονομικά στοιχεία της Κίνας, της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή τον Νοέμβριο σημείωσε την μικρότερη ανάπτυξη των τελευταίων τριών ετών ήτοι 5,4% και οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 8,1% έναντι αύξησης 8,6% τον προηγούμενο μήνα και 8,8% που ανέμεναν οι αναλυτές.

«Οι επενδυτές έχουν δίκιο να ανησυχούν για την παγκόσμια ανάπτυξη καθώς τα οικονομικά στοιχεία επιβεβαιώνουν την άποψη της αγοράς ότι η κατάσταση στην Κίνα θα επιδεινωθεί πριν βελτιωθεί, παρά την αύξηση των επενδύσεων», σχολίασε οStephen Innes, στέλεχος της Oanda.

Στη Wall Street, o Dow Jones «βούλιαξε» 2,02% ή 496 μονάδες στις 24.102, ο S&P κατέγραψε απώλειες 1,9% στις 2.600 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 2,26% στις 6.910 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των Johnson & Johnson (-10,2%), Walgreen Boots (-4,4%) και Cisco Systems (-3,4%) ενώ με θετικό πρόσημο κρατήθηκαν μόνο οι τίτλοι των Caterpillar (+0,7%) και Procter & Gamble (+0,10%).

Σημειώνεται ότι ο Dow Jones επέστρεψε σε επίπεδα διόρθωσης, δηλαδή 10% κάτω από τα υψηλά του.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας δήλωσε την Παρασκευή ότι θα αναστείλει πρόσθετους δασμούς σε οχήματα που κατασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και σε ανταλλακτικά, για τρεις μήνες, με έναρξη από την 1η Ιανουαρίου.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η κυβέρνηση θα αναστείλει 25% δασμούς σε 144 αμερικανικά οχήματα και ανταλλακτικά και 5% δασμούς σε 67 ανταλλακτικά, μεταξύ 1η Ιανουαρίου και 31ης Μαρτίου 2019.

Η κίνηση αυτή της Κίνας αναμένεται να τονώσει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την ΗΠΑ.

Παράλληλα, ισχυρά ήταν τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,2% τον Νοέμβριο έναντι αύξησης μόλις 0,1% που προέβλεπαν οι αναλυτές. Αντίστοιχα η βιομηχανική παραγωγή τον Νοέμβριο ενισχύθηκε 0,6% έναντι πτώσης 0,1% τον προηγούμενο μήνα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 2,6% στα 51,20 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,5% στα 1.241 δολ./oz.

Στην εβδομάδα, το αργό «έχασε» 2,7% και ο χρυσός 0,9%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο έπιασε υψηλό μήνα έναντι του ευρώ καθώς σημείωσε άνοδο 0,5% στο 1,1303 δολ. από 1,1357 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά δύο μονάδες βάσης στο 2,88%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v