Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικά πρόσημα στη Wall Street με το βλέμμα στην Κίνα

Στο «κόκκινο» οι δείκτες στην αμερικανική αγορά εν μέσω ανησυχιών για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης. Βουτάει 500 μονάδες ο Dow. Αλμα του δολαρίου έναντι του ευρώ. Στο 2,91% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς.

Αρνητικά πρόσημα στη Wall Street με το βλέμμα στην Κίνα

Ισχυρές απώλειες σημειώνουν οι αμερικανικές μετοχές την Παρασκευή, καθώς τα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα και την Ευρώπη πυροδοτούν φόβους για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης. 

Ο Dow Jones υποχωρεί 2,1% ή 500 μονάδες στις 24.070 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 2% χαμηλότερα στις 6.927 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει πτώση 1,95% στις 2.595 μονάδες. 

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κίνα επιβραδύνθηκε το Νοέμβριο, καθώς η βιομηχανική παραγωγή και οι λιανικές πωλήσεις έδειξαν αδυναμία, ενώ οι επενδύσεις βελτιώθηκαν ελαφρώς.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 5,4% το Νοέμβριο σε σχέση με πέρυσι, καταγράφοντας επιβράδυνση από την ετήσια άνοδο ύψους 5,9% του Οκτωβρίου. Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση 5,9%.

Οι λιανικές πωλήσεις κινήθηκαν ανοδικά κατά 8,1% σε σύγκριση με πέρυσι, σημειώνοντας επιβράδυνση από τα ετήσια κέρδη κατά 8,6% του Οκτωβρίου. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα υπάρξει ανάπτυξη 8,8%.

Στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IHS Markit, ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε στις 51,3 μονάδες τον Δεκέμβριο, στο πιο χαμηλό σημείο από το Νοέμβριο του 2014. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν ότι θα έχει μία μέτρια αύξηση, στις 52,8 μονάδες. Τον προηγούμενο μήνα είχε φτάσει στις 52,7.

«Οι παγκόσμιες αγορές εμφανίζουν για άλλη μια φορά τάση αποστροφής του ρίσκου» έγραψε σε σημείωμα προς τους πελάτες ο Τζόελ Κουλίνα, αναλυτής στη Wedbush Securities. «Οι επενδυτές απλά προσπαθούν να περιορίσουν τη ζημιά παρά να επιτύχουν υπεραπόδοση» πρόσθεσε.

«Πράγματι, οι επενδυτές κάνουν καλά που ανησυχούν για την παγκόσμια ανάπτυξη καθώς η κινεζική οικονομία συνεχίζει να εμφανίζει αδυναμίες» υποστήριξε αναλυτής της Oanda.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο διολισθαίνει 2,3% στα 51,3 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινείται 0,78% χαμηλότερα, στα 1.237 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται 0,7% έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ σημειώνει οριακά κέρδη έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,1278 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινείται στο 2,91%.

Στο ταμπλό, βουτιά 9% πραγματοποιεί η μετοχή της Johnson & Johnson, μετά από δημοσίευμα του Reuters που ισχυρίζεται ότι η εταιρεία γνώριζε για δεκαετίες ότι το ταλκ για μωρά περιείχε αμίαντο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v