Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες ρευστοποιήσεις στη Wall Street

Στο βαθύ κόκκινο κινήθηκε για άλλη μια συνεδρίαση το αμερικανικό χρηματιστήριο. «Βουτιά» 507 μονάδων για τον Dow Jones. Σε χαμηλό 14 μηνών ο S&P. Στο επίκεντρο η Fed και η αντίδραση Τραμπ για τα επιτόκια. Κάτω από τα $50 το πετρέλαιο.

Νέες ρευστοποιήσεις στη Wall Street

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street με τους επενδυτές να έχουν στρέψει την προσοχή τους στη διήμερη συνεδρίαση της Fed.

Η Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει στην τρίτη και τελευταία αύξηση των επιτοκίων εντός του 2018 ενώ αβέβαιη θεωρείται η πολιτική που θα ακολουθήσει τo 2019 μετά τη δήλωση του επικεφαλής Τζέρομ Πάουελ ότι τα επιτόκια είναι κοντά σε ουδέτερα επίπεδα.

Στο μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ για άλλη μια φορά τάχθηκε κατά μιας νέας αύξησης επιτοκίου, υποστηρίζοντας ότι το δολάριο είναι ισχυρό και ο πληθωρισμός σχεδόν ανύπαρκτος.

«Είναι απίστευτο ότι με ένα πολύ ισχυρό δολάριο και με σχεδόν ανύπαρκτο πληθωρισμό, τον υπόλοιπο κόσμο να κλονίζεται παντού γύρω μας, το Παρίσι να φλέγεται και την Κίνα να βρίσκεται σε μεγάλη κάμψη, η Fed εξετάζει μια ακόμα αύξηση επιτοκίου».

Στη Wall Street, o Dow Jones «βούλιαξε» 2,1% ή 507 μονάδες στις 23.594, ο S&P κατέγραψε απώλειες 2,08% στις 2.545 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 2,27% στις 6.753 μονάδες.

Σημειώνεται ότι έως και σήμερα, οι τρεις δείκτες καταγράφουν τον χειρότερο Δεκέμβριο από το 1980 με τον Dow Jones  να βρίσκεται σε επίπεδα διόρθωσης από την προηγούμενη Παρασκευή και τον S&P σε χαμηλό αντίστοιχο του Οκτωβρίου 2017.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των American Express (-4,5%), Procter & Gamble (-4,4%) και Nike (-4,2%) ενώ κανένας τίτλος δεν κατάφερε να κλείσει σε θετικό έδαφος.

Στο μέτωπο του εμπορίου, τα κατώτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία στην Κίνα και ο κίνδυνος επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας ενδέχεται να οδηγήσουν τον πρόεδρο της χώρας Χι Ξίπινγκ σε μια πιο διαλλακτική στάση έναντι των απαιτήσεων Τραμπ στο εμπόριο.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, ο μεταποιητικός δείκτης Empire State σημείωσε πτώση 12,4 μονάδων τον Δεκέμβριο, φτάνοντας στις 10,9, σύμφωνα με τη Fed Νέας Υόρκης. Οποιαδήποτε ανάγνωση υψηλότερη από το μηδέν δείχνει βελτίωση.

Πρόκειται για το πιο χαμηλό σημείο μέχρι στιγμής φέτος, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι θα διαμορφωθεί στις 21 μονάδες, σύμφωνα με έρευνα της Econoday.

Παράλληλα, η κατασκευαστική εμπιστοσύνη "βούτηξε" τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον δείκτη της Εθνικής Ένωσης Κατασκευαστών Κατοικιών (National Association of Home Builders).

Όπως μεταδίδει το Marketwatch, ο δείκτης της NAHB υποχώρησε τέσσερις μονάδες σε σχέση με τον Νοέμβριο, στις 56 μονάδες. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα ενισχυθεί στις 61 μονάδες.

Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Μάιο του 2015.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε κάτω από τα 50 δολ. για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2017 σημειώνοντας πτώση 2,4% στα 49,95 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,6% στα 1.249 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,1309 δολ. από 1,1350 την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 2,85%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v