Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες στη Wall Street με το βλέμμα στη Fed

Ισχυρές πιέσεις ασκούνται στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Πτώση 540 μονάδων για τον Dow Jones. Διολισθαίνει το δολάριο. Στο 2,87% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Βουτιά 3% για τη Johnson & Johnson.

Βαριές απώλειες στη Wall Street με το βλέμμα στη Fed

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι αμερικανικές μετοχές τη Δευτέρα, διευρύνοντας τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας, με τους επενδυτές να αναμένουν την απόφαση της Fed για τα επιτόκια την ερχόμενη Τετάρτη.

Ο Dow Jones σημειώνει πτώση 2,2% στις 23.566 μονάδες, υποχωρώντας σε περιοχή διόρθωσης. Ο Nasdaq κινείται 2,5% χαμηλότερα στις 6.735 μονάδες, ενώ ο S&P 500 διολισθαίνει 2,2% στις 2.541 μονάδες. 

Eν τω μεταξύ, σε bear market εισήλθε ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000, υποχωρώντας 1,36% στις 1.342 μονάδες. 

Νέα επίθεση στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πραγματοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ενόψει της διήμερης συνεδρίασης της Fed.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τάχθηκε κατά μιας νέας αύξησης επιτοκίου, υποστηρίζοντας ότι το δολάριο είναι ισχυρό και ο πληθωρισμός σχεδόν ανύπαρκτος.

«Είναι απίστευτο ότι με ένα πολύ ισχυρό δολάριο και με σχεδόν ανύπαρκτο πληθωρισμό, τον υπόλοιπο κόσμο να κλονίζεται παντού γύρω μας, το Παρίσι να φλέγεται και την Κίνα να βρίσκεται σε μεγάλη κάμψη, η Fed εξετάζει μια ακόμα αύξηση επιτοκίου».

Από τα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, πτώση 12,4 μονάδων σημείωσε ο μεταποιητικός δείκτης Empire State τον Δεκέμβριο, φτάνοντας στις 10,9, σύμφωνα με τη Fed Νέας Υόρκης. Οποιαδήποτε ανάγνωση υψηλότερη από το μηδέν δείχνει βελτίωση.

Πρόκειται για το πιο χαμηλό σημείο μέχρι στιγμής φέτος, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι θα διαμορφωθεί στις 21 μονάδες, σύμφωνα με έρευνα της Econoday.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο βούτηξε 2,6% στα 49,8δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινείται 0,28% υψηλότερα στα 1.245 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημειώνει πτώση έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,135 δολ/ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου σημειώνει πτώση δύο μονάδων βάσης στο 2,879%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Johnson & Johnson διευρύνει τη βουτιά της Παρασκευής, καταγράφοντας απώλειες 3%.

Απώλειες 2% σημειώνει η μετοχή της Goldman Sachs, οδεύοντας σε χαμηλό δύο ετών. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα δέχθηκε μήνυση από τη Μαλαισία για την εμπλοκή της στο σκάνδαλο με το κρατικό επενδυτικό ταμείο 1MDB.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v