Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed και οικονομία εκτόξευσαν τη Wall Street

Ράλι στην αμερικανική αγορά με τους Dow και S&P να κερδίζουν πάνω από 3% και τον Nasdaq να ενισχύεται κατά 4,26%. «Καύσιμο» για την άνοδο αποτέλεσαν τα θετικά macro αλλά και οι δηλώσεις Πάουελ. Πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές του χρυσού.

Fed και οικονομία εκτόξευσαν τη Wall Street

Ισχυρά κέρδη πέτυχε η Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας με τους δείκτες να ωθούνται υψηλότερα από τα μακροοικονομικά στοιχεία αλλά και από τις δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζ. Πάουελ.

Οι βασικοί δείκτες κατέγραφαν κέρδη σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης αλλά η άνοδος απέκτησε momentum μετά τον Πάουελ ο οποίος τόνισε η κεντρική τράπεζα μπορεί τώρα να είναι υπομονετική για την πορεία της νομισματικής πολιτικής και να περιμένει πως θα εξελιχθεί η οικονομία. Ο ίδιος υπογράμμισε πως η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να αλλάξει πορεία όσον αφορά τις αυξήσεις επιτοκίων και τη συρρίκνωση του ισολογισμού, εφόσον αλλάξουν τα οικονομικά στοιχεία.

Παράλληλα θέλησε να πάρει αποστάσεις από την απαισιοδοξία των αγορών για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, τονίζοντας πως «τα περισσότερα οικονομικά στοιχεία παραμένουν ισχυρά και καταδεικνύουν ότι το momentum θα συνεχιστεί και το 2019».

Στο μέτωπο των macro, η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 312.000 νέες θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο από 176.000 τον Νοέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν οριακή άνοδο στις 177.000.

Yψηλότερα κινήθηκε το ποσοστό της ανεργίας, στο 3,9% από 3,7% τον Νοέμβριο, ενώ σημαντική άνοδο σημείωσε και το μέσο ωρομίσθιο, ένα μέγεθος το οποίο θεωρείται κρίσιμο για την πορεία του πληθωρισμού.

Συγκεκριμένα, το μέσο ωρομίσθιο ενισχύθηκε 0,4% τον Δεκέμβριο, μετά από άνοδο 0,2% τον Νοέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι μισθοί θα αυξηθούν κατά 0,3%

Από το δείκτη Dow τα ισχυρότερα κέρδη κατέγραψαν οι τίτλοι των Boeing, 3M, Goldman Sachs, Intel, Apple, Cisco. Ανοδο της τάξεως του 4% σημείωσε και η μετοχή της Ford παρά την ανακοίνωση της αυτοκινητοβιομηχανίας ότι προχωρά στην απόσυρση 953.000 οχημάτων λόγω προβλημάτων στον αερόσακο.

Ο υψηλότερος όγκος συναλλαγών καταγράφηκε στις μετοχές των AMD, General Electric, Bank Of America, Apple και Microsoft.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο έκλεισε με κέρδη την Παρασκευή, καταγράφοντας την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο τον τελευταίο μήνα. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του συμβολαίου της αμερικανικής ποικιλίας του αργού έκλεισε με άνοδο 1,9% στα 47,96 δολάρια το βαρέλι. Για την εβδομάδα, το αργό κινήθηκε 5,8% υψηλότερα, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.

Χαμηλότερα κινήθηκε ο χρυσός, κλείνοντας ωστόσο οριακά υψηλότερα για την εβδομάδα. Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Φεβρουαρίου υποχώρησε 0,7% στα 1.285 δολάρια ανά ουγκιά. Για την εβδομάδα ενισχύθηκε 0,2%

Στα ομόλογα, τα θετικά στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ οδήγησαν υψηλότερα τις αποδόσεις των treasuries. Η απόδοση του 10ετούς τίτλου, η οποία κινείται αντίστροφα από την τιμή, ενισχύθηκε κατά έξι μονάδες βάσης στο 2,63%. Την ίδια στιγμή, η απόδοση του 30ετούς τίτλου σημείωσε αντίστοιχη άνοδο στο 2,955%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολίσθησε έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ ενισχύθηκε έναντι του γεν. Η σχέση ανταλλαγής με το ευρώ διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 1,14.

Ο Dow Jones ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 23.433 μονάδες με κέρδη 3,29% (746 μονάδες), ενώ ο S&P κέρδισε 3,43%, στις 2.531 μονάδες. Ανοδος 4,26% για τον Nasdaq που έκλεισε στις 6.738 μονάδες.

Από την αρχή του έτους ο Dow ενισχύεται 0,5%, ο S&P 1% και ο Nasdaq κατά 1,6%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v