Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθεια ανόδου στη Wall Street

Περιορίζουν τις απώλειες οι δείκτες στην αμερικανική αγορά. Σε χαμηλό 12 μηνών η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Ενισχύεται το δολάριο. Ανοδικό γύρισμα για το αργό πετρέλαιο.

Προσπάθεια ανόδου στη Wall Street

Σε θετικό έδαφος επιχειρούν να γυρίσουν οι αμερικανικές μετοχές, μετά τη μεγάλη πτώση που προκάλεσαν οι φόβοι για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Ο Dow Jones υποχωρεί 0,18% στις 23,258 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,16% υψηλότερα στις 6.653 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει άνοδο 0,08% στις 2.508 μονάδες. 

Στην Κίνα, ο μεταποιητικός δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά στους τελευταίους 19 μήνες. Yποχώρησε στις 49,7 μονάδες από 50,2 τον Νοέμβριο και ενώ ανέμεναν 50,1.

Στη Γερμανία, ο μεταποιητικός δείκτης PMI βούτηξε σε χαμηλό 33 μηνών τον Δεκέμβριο. Συγκεκριμένα, ο ΡΜΙ της εταιρείας Markit για τη μεταποίηση, που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο της οικονομίας, υποχώρησε σε χαμηλό 33 μηνών, στις 51,5 μονάδες από 51,8 τον Νοέμβριο, φτάνοντας πιο κοντά στο όριο του 50, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Στις ΗΠΑ, ο δείκτης μεταποίησης της IHS Markit διολίσθησε στις 53,8 μονάδες τον Δεκέμβριο, έναντι αρχικής μέτρησης 53,9 μονάδων. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2017.

Τον προηγούμενο μήνα είχε διαμορφωθεί στις 55,3 μονάδες.

«Οι επενδυτές ανησυχούν ξεκάθαρα για την ανάπτυξη το 2019 και η έλλειψη εμπιστοσύνης τούς κρατάει στο περιθώριο ή νιώθουν πιο ασφαλείς παρκάροντας το κεφάλαιό τους σε στοιχεία ενεργητικού χωρίς ρίσκο», δήλωσε στο Reuters αναλυτής της Think Markets.

H χαμηλή διάθεση για ανάληψη ρίσκου εκτίναξε τη ζήτηση για αμερικανικά ομόλογα δημοσίου, στέλνοντας την απόδοση του 10ετούς τίτλου στο χαμηλό δώδεκα μηνών του 2,647%.

Το spread ανάμεσα στο 2ετές και το 10ετές ομόλογο συρρικνώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2007, στοιχείο που αποτελεί ένδειξη για επικείμενη ύφεση.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ διολισθαίνει έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,136 δολ./ευρώ. 

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο διέγραψε πτώση 1,5% και κινείται 2,5% υψηλότερα στα 46,7 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινείται 0,3% υψηλότερα, στα 1.285 δολάρια ανά ουγγιά. 

Στο ταμπλό, οι μετοχές των λεγόμενων FAANG, δηλαδή των Facebook, Apple, Amazon, Netflix και Alphabet, κινούνται 2% με 3% χαμηλότερα.

Στο «κόκκινο» βρίσκονται και οι μετοχές των εταιρειών που παράγουν ημιαγωγούς, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους προέρχεται από την Κίνα. Συγκεκριμένα, οι μετοχές των Intel, Micron Technology και Nvidia διολισθαίνουν 2,5 με 3%.

Βουτιά 9,5% πραγματοποιεί η μετοχή της Tesla. Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε αποτελέσματα τριμήνου τα οποία ήταν χειρότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. 

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v