Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεταποίηση και Apple ρίχνουν τη Wall Street

Στο «κόκκινο» οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, με την Apple να βουτάει 9%. Ράλι 1% για το γεν. Eνισχύεται ο χρυσός. Συνεχίζει ανοδικά το αργό. Στο 2,58% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς.

Μεταποίηση και Apple ρίχνουν τη Wall Street

Διευρύνουν τις απώλειες οι αμερικανικές μετοχές μετά τα στοιχεία για τη μεταποίηση και ενώ η ελεύθερη πτώση της μετοχής της Apple ασκεί ισχυρές πιέσεις στον βιομηχανικό δείκτη.

Ο Dow Jones διολισθαίνει 2,4% ή 562 μονάδες στις 22.787 μονάδες, ο Nasdaq υποχωρεί 2,35% στις 6.508 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει πτώση 2,02% στις 2.459 μονάδες. 

Την Τετάρτη, η Apple ανακοίνωσε πως τα έσοδά της για το τρίμηνο πιθανότατα θα διαμορφωθούν στα 84 δισ. δολάρια, παραπέμποντας σε υποχώρηση περίπου 5%.

Σε ανοικτή επιστολή του προς τους επενδυτές, ο διευθύνων σύμβουλος της Αpple Tιμ Κουκ προσπάθησε να ελαχιστοποιήσει το μέγεθος της υποχώρησης, σημειώνοντας πως η εταιρεία είχε προβλέψει μονάχα «ελαφρά αύξηση εσόδων» έναντι των 88,3 δισ. δολαρίων του προηγούμενου έτους.

Η μετοχή της Apple άνοιξε με απώλειες 9% στα 144 δολάρια, με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να υποχωρεί κάτω από τα 700 εκατ. δολάρια.

«Η μετοχή της Apple θα είναι στο επίκεντρο σήμερα λόγω της χθεσινής απογοητευτικής ανακοίνωσης. Την περασμένη χρονιά, η εταιρεία ανακοίνωσε πως δεν θα δημοσιεύει πλέον τις πωλήσεις iPhone, απλά θα δημοσιεύει τα συνολικά έσοδα. Ήταν ένα σήμα πως η εταιρεία ανησυχούσε για την υποχώρηση της ζήτησης, καθώς ήθελαν να μετατοπίσουν το ενδιαφέρον από τις πωλήσεις» δήλωσε ο Ντέιβιντ Μάντεν, αναλυτής της CMC Markets.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας βούτηξε στις 54,1 μονάδες από 59,3 μονάδες τον Νοέμβριο. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία.

Οι αναλυτές προέβλεπαν υποχώρηση στις 57,9 μονάδες.

Ο ιδιωτικός τομέας δημιούργησε τον Δεκέμβριο 271.000 νέες θέσεις εργασίας, τις περισσότερες από τον Φεβρουάριο του 2017.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την τελευταία εβδομάδα του 2018 αυξήθηκε, φτάνοντας στο πιο υψηλό επίπεδο από την Ημέρα των Ευχαριστιών. Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις ανεργίας κινήθηκαν ανοδικά κατά 10.000, στις εποχικά προσαρμοσμένες 231.000, τις επτά ημέρες που ολοκληρώθηκαν στις 29 Δεκεμβρίου. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν να φτάσουν τις 218.000.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 1,5% στα 47,24 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,44% στα 1.289 δολάρια ανά ουγγιά. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημειώνει άνοδο έναντι της βρετανικής λίρας, ενώ διολισθαίνει έναντι του ευρώ. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,136 δολ./ευρώ. Ισχυρές απώλειες καταγράφει το αμερικανικό νόμισμα έναντι του γεν, υποχωρώντας ως και 1%. 

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου υποχωρεί έξι μονάδες βάσης μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τη μεταποίηση, στο 2,58%. 

Στο ταμπλό, η μετοχή της Bristol-Myers Squibb βουτάει 15%. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην εξαγορά της Celgene.

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v