Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ποδαρικό» στο νέο έτος με κέρδη για τη Wall Street

Hπια κέρδη στo αμερικανικό χρηματιστήριο, με τα μακροοικονομικά στοιχεία για την οικονομία της Κίνας και των ΗΠΑ να βρίσκονται στο επίκεντρο. Ανοδο κατέγραψαν χρυσός και πετρέλαιο. Ενισχύθηκε το δολάριο έναντι του ευρώ.

«Ποδαρικό» στο νέο έτος με κέρδη για τη Wall Street

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στη Wall Street κατά την πρώτη συνεδρίαση του 2019, με τους επενδυτές να εστιάζουν στις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και κυρίως της Κίνας.

«Οι επενδυτές ανησυχούν ξεκάθαρα για την ανάπτυξη το 2019 και η έλλειψη εμπιστοσύνης τούς κρατάει στο περιθώριο ή νιώθουν πιο ασφαλείς παρκάροντας το κεφάλαιό τους σε στοιχεία ενεργητικού χωρίς ρίσκο», τονίζουν αναλυτές της αγοράς.

Εκτιμούν ότι στο επίκεντρο θα συνεχίσουν να βρίσκονται οι τεταμένες εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας αλλά και το shutdown σε ορισμένες υπηρεσίες της αμερικανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Στην Κίνα, ο μεταποιητικός δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά στους τελευταίους 19 μήνες. Κινήθηκε στις 49,7 μονάδες από 50,2 τον Νοέμβριο και ενώ ανέμεναν 50,1.

Στη Γερμανία, ο μεταποιητικός δείκτης PMI βούτηξε σε χαμηλό 33 μηνών τον Δεκέμβριο. Συγκεκριμένα, ο ΡΜΙ της εταιρείας Markit για τη μεταποίηση, που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο της οικονομίας, υποχώρησε σε χαμηλό 33 μηνών, στις 51,5 μονάδες από 51,8 τον Νοέμβριο, φτάνοντας πιο κοντά στο όριο του 50, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Πτώση και στις ΗΠΑ καθώς ο αντίστοιχος δείκτης (IHS Markit) διολίσθησε στις 53,8 μονάδες τον Δεκέμβριο, έναντι αρχικής μέτρησης 53,9 μονάδων. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2017. Τον προηγούμενο μήνα είχε διαμορφωθεί στις 55,3 μονάδες.

Στις εταιρικές ειδήσεις απώλειες υψηλότερες του 5% σημείωσε η μετοχή της Tesla καθώς τα αποτελέσματα δ΄ τριμήνου της εισηγμένης δεν ικανοποίησαν επενδυτές και αναλυτές.

Μικρά κέρδη για τον τίτλο της Netflix, παρά το γεγονός ότι επενδυτικοί οίκοι προχώρησαν σε μείωση της τιμής-στόχου για τη μετοχή.

Aπό τις εταιρείες του Dow κέρδη κατέγραψαν μεταξύ άλλων οι μετοχές των Du Pont, Goldman Sachs, Exxon Mobil. Aντίθετα πτωτικά έκλεισαν οι τίτλοι των Boeing, 3M, Disney.

Eν τω μεταξύ ράλι πραγματοποίησαν την Τετάρτη οι τιμές των αμερικανικών ομολόγων, καθώς τα αδύναμα στοιχεία για τη μεταποίηση στην Κίνα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ πυροδότησαν ανησυχίες για επερχόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου, η οποία κινείται αντίθετα από την τιμή, βούτηξε στο 2,67%.Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Ιανουάριο του 2017.
Η απόδοση του αμερικανικού 30ετούς ομολόγου κινήθηκε επίσης χαμηλότερο στο 3,02%.

Υψηλότερα κινήθηκε το δολάριο έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας τη Δευτέρα, ξεκινώντας το νέο έτος σε θετικό έδαφος. Ωστόσο, το αμερικανικό νόμισα υποχώρησε έναντι του γεν, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στο ιαπωνικό νόμισμα εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Τα κέρδη του δολαρίου έναντι του ευρώ ξεπέρασαν το 1% κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 1,33. Η βρετανική λίρα βούτηξε 1,1% έναντι του δολαρίου, διαγράφοντας μέρος της ανόδου της περασμένης εβδομάδας.

Με άνοδο έκλεισε το αργό πετρέλαιο, διαγράφοντας τις αρχικές απώλειες μετά τις ενδείξεις πως η Σαουδική Αραβία προχώρησε σε μείωση της παραγωγής.

Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του συμβολαίου της αμερικανικής ποικιλίας του αργού παραδόσεως Φεβρουαρίου ενισχύθηκε 2,5% στα 46,54 δολάρια το βαρέλι. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τις 19 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.

Σε θετικό έδαφος κινήθηκε και ο χρυσός την Τετάρτη, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο.  Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Φεβρουαρίου ενισχύθηκε 0,2% στα 1.284,1 δολάρια ανά ουγκιά. Τη Δευτέρα, ο χρυσός υποχώρησε 2%. Το ασήμι ενισχύθηκε απόψε κατά 0,7% στα 15,649 δολάρια ανά ουγκιά.

O Dow Jones ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 23.346 μονάδες με οριακά κέρδη 0,1%, ενώ ο S&P ενισχύθηκε 0,13%, στις 2.510 μονάδες. Κέρδη 0,46% για τον Nasdaq, που έκλεισε στις 6.665 μονάδες.

Αρης Δαμουλάκης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v