Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αισιοδοξία για το εμπόριο οδηγεί υψηλότερα τη Wall Street

Σε θετικό έδαφος κινούνται οι αμερικανικοί δείκτες, περιορίζοντας τις βαριές απώλειες του Δεκεμβρίου. Στο 2,7% βουτάει η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Η χειρότερη χρονιά της δεκαετίας για τις ευρωαγορές.

Η αισιοδοξία για το εμπόριο οδηγεί υψηλότερα τη Wall Street

Υψηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές, λαμβάνοντας ώθηση από τις ενδείξεις προόδου στην εμπορική διαμάχη ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα αλλά και την άνοδο των τιμών του αργού πετρελαίου.

Ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 1,1% στις 23.314 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 1,01% υψηλότερα στις 6.651 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,9% στις 2.508 μονάδες. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως είχε «πολύ καλή τηλεφωνική επικοινωνία» με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, το Σάββατο.

Σε μήνυμά του στο Twitter, ο Τραμπ έγραψε ότι είχε «μια μακρά και πολύ καλή τηλεφωνική συνομιλία» με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζιπίνγκ και ότι σημειώνεται μεγάλη πρόοδος για μια πιθανή εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. «Μόλις είχα μια μακρά και πολύ καλή τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο Σι της Κίνας. Προχωράμε καλά προς μια συμφωνία. Αν επιτευχθεί, θα είναι πολύ εκτενής, θα περιλαμβάνει τα πάντα, θα καλύπτει όλα τα θέματα, τα πεδία και τα σημεία διαφωνίας. Μεγάλη πρόοδος σημειώνεται!», έγραψε ο Τραμπ.

Η θετική εξέλιξη στο μέτωπο του εμπορίου αποτέλεσε έναυσμα για να κινηθούν υψηλότερα και οι τιμές του αργού πετρελαίου.

Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του συμβολαίου της αμερικανικής ποικιλίας του αργού υποχωρεί 0,02% στα 45,3 δολάρια το βαρέλι. Σε σχέση με την αρχή του 2018, το αμερικανικό αργό κινείται 24% χαμηλότερα. 

Σε αρνητικό έδαφος κινείται ο χρυσός, καταγράφοντας πτώση 0,1% στα 1.281 δολάρια ανά ουγγιά. Το πολύτιμο μέταλλο βρίσκεται κοντά σε υψηλό έξι μηνών αλλά οδεύει στην πρώτη χρονιά απωλειών μετά το 2015.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,1445 δολ./ευρώ. 

Ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος καταγράφει τις κινήσεις του αμερικανικού νομίσματος έναντι έξι σημαντικών αντιπάλων του, καταγράφει κέρδη 5% το 2018. 

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού ομολόγου κινείται δύο μονάδες βάσης υψηλότερα στο 2,73%.

Η περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε με τους Dow Jones και S&P 500 να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την bear market, προτού πραγματοποιήσουν ένα εντυπωσιακό ράλι και κλείσουν την εβδομάδα σε θετικό έδαφος, μετά από τρεις διαδοχικές εβδομαδιαίες πτώσεις.

Ωστόσο, ο S&P 500 παραμένει 9,94% χαμηλότερα τον Δεκέμβριο, η μεγαλύτερη μηνιαία του πτώση από τον Φεβρουάριο του 2009 και η χειρότερη τον συγκεκριμένο μήνα από το 1931.

Ο S&P 500 έχει υποχωρήσει 7,03% φέτος, ενώ ο Dow Jones έχει διολισθήσει 6,7%. Ο Nasdaq μετά από έξι διαδοχικές ετήσιες ανόδους βρίσκεται 4,62% χαμηλότερα από την αρχή της χρονιάς.

Στις ευρωαγορές, με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τα χρηματιστήρια στη Βρετανία και τη Γαλλία. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με πτώση κατά 0,19%, στις 6.721,46 μονάδες. Ο FTSE 100 καταγράφει απώλειες άνω του 12% από την αρχή της χρονιάς, ενώ σημείωσε τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση του από την οικονομική κρίση του 2008, εν μέσω αβεβαιότητας για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με κέρδη κατά 1,1% έκλεισε ο CAC στο Παρίσι, στις 4.730,69 μονάδες. Μεγαλύτερη άνοδος για το χρηματιστήριο στη Λισαβόνα, κατά 1,8%, στις 4.731,47 μονάδες.

Κλειστές ήταν οι αγορές στη Φρανκφούρτη και στο Μιλάνο, λόγω αργίας για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Ο γερμανικός δείκτης DAX είχε τη χειρότερη χρονιά των τελευταίων δέκα ετών. Ο δείκτης έχει χάσει περισσότερο από 18% από την αρχή του 2018.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v