Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στη Wall Street με έντονες συγκινήσεις

Πτώση για τους Dow Jones και S&P σε άλλη μια συνεδρίαση έντονων διακυμάνσεων. Στο κόκκινο ο βιομηχανικός δείκτης μετά από άνοδο 200 μονάδων. Άνοδος στο νήμα για τον Nasdaq. Εβδομαδιαία κέρδη για τους δείκτες.

Μικτά πρόσημα στη Wall Street με έντονες συγκινήσεις

Σε κατοχύρωση κερδών προχώρησαν οι επενδυτές στη Wall Street μετά το χθεσινό –εντυπωσιακό - ανοδικό γύρισμα στο τέλος της συνεδρίασης και το "άλμα" δεκαετίας της Τετάρτης.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,33% ή 77 μονάδες στις 23.062, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,12% στις 2.485 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε οριακά υψηλότερα 0,08% στις 6.584 μονάδες.

Στην εβδομάδα ο Dow Jones ενισχύθηκε 2,7%, ο S&P 2,9% και ο Nasdaq 4%.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Intel (+0,7%), Walt Disney (+0,5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Goldman Sachs (-1,6%) και Exxon Mobil (-1,3%).

«Βρισκόμαστε στο τέλος της χρονιάς όπου πολλοί επενδυτές έχουν ήδη αποχωρήσει από το χρηματιστήριο οπότε κάθε κίνηση αγοράς ή πώλησης έχει μεγαλύτερο αντίχτυπο από ότι πρωτύτερα», σχολίασε ο ιδρυτής της Smith Capital Investor, Gibson Smith.

Στο μεταξύ, οι περισσότεροι Αμερικανοί θεωρούν υπεύθυνο τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την αναστολή λειτουργίας του ομοσπονδιακού κρατικού μηχανισμού, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos και του πρακτορείου ειδήσεων Reuters. Συγκεκριμένα το 47% των ενηλίκων Αμερικανών θεωρεί υπεύθυνο τον Τραμπ για το shutdown, ενώ το 33% κατηγορεί τους Δημοκρατικούς. Μόλις το 7% επιρρίπτει την ευθύνη στους Ρεπουμπλικανούς κοινοβουλευτικούς.

Ωστόσο ο πρόεδρος Τραμπ επιμένει στις θέσεις του παρά το κόστος. Νωρίτερα σήμερα, απείλησε να κλείσει τα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών με το Μεξικό αν οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο δεν δεχθούν να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή ενός τείχους, μια διαφορά που έχει προκαλέσει μερική παράλυση της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης από τις 22 Δεκεμβρίου.

Στο εμπόριο, την πόρτα του διαλόγου ανοίγει η Κίνα, αποφασίζοντας να κάνει εισαγωγές ρυζιού από τις Ηνωμένες Πολιτείες για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Στην κίνηση της, οι αναλυτές αναγνωρίζουν μία θετική εξέλιξη στις σχέσεις των δύο χωρών. Το πράσινο φως από τις κινεζικές αρχές δόθηκε την Παρασκευή και έρχεται λίγο πριν τον νέο γύρο συζητήσεων για την εμπορική διαμάχη τους, αλλά και κατά τη διάρκεια της τρίμηνης εκεχειρίας που συμφώνησαν Τραμπ και Σι στην Αργεντινή.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, ο δείκτης μεταποίησης Chicago PMI υποχώρησε στις 65,4 μονάδες τον Δεκέμβριο από 66,4 τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι η πτώση ήταν μικρότερη από αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 1,6% στα 45,33 δολ. ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,1% στα 1.280 δολ./oz.

Στην εβδομάδα το πετρέλαιο έχασε 0,6% και ο χρυσός κέρδισε 1,8%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1449 δολ. από 1,1433 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 2,71%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v