Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Bυθίστηκε» ο Dow Jones

Πτώση 660 μονάδων κατέγραψε ο Dow Jones, ενώ σε βαθύ κόκκινο έκλεισαν και οι Nasdaq και S&P. «Βαρίδι» για τους δείκτες τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία αλλά και η μετοχή της Apple. Mικρά κέρδη για το πετρέλαιο. Eνισχύθηκε το δολάριο έναντι του ευρώ.

«Bυθίστηκε» ο Dow Jones

Ισχυρές απώλειες κατέγραψε η Wall Street μετά τα αδύναμα στοιχεία για την μεταποίηση στις ΗΠΑ αλλά και την προειδοποίηση της Apple για την πορεία των εσόδων της στην Κίνα.

Ο αμερικανικός κολοσσός προέβλεψε ότι τα έσοδα της για το τρίμηνο πιθανότατα θα διαμορφωθούν στα 84 δισ. δολάρια, μέγεθος που αντιστοιχεί σε πτώση της τάξεως του 5%, σε τριμηνιαίο επίπεδο.

Σε ανοικτή επιστολή του προς τους επενδυτές, ο διευθύνων σύμβουλος της Αpple, Tιμ Κουκ, προσπάθησε χθες να ελαχιστοποιήσει το μέγεθος της υποχώρησης, σημειώνοντας πως η εταιρεία είχε προβλέψει μονάχα «ελαφρά αύξηση εσόδων» έναντι των 88,3 δισ. δολαρίων του προηγούμενου έτους. Ωστόσο οι επενδυτές δεν φάνηκαν να «ικανοποιούνται» και οδήγησαν τον τίτλο της εταιρείας στο -9,9%, ποσοστό που αντιστοιχεί στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση για τη μετοχή από τον Ιανουάριο του 2013.

«Tα στοιχεία για την μεταποίηση αλλά και η μείωση των προβλέψεων για τα έσοδα από την Apple δεν αποτέλεσαν πραγματικά μεγάλες εκπλήξεις», σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς. «Απλώς οι επενδυτές εστιάζουν σε αυτές γιατί δεν υπάρχουν πλέον μεγάλες θετικές ειδήσεις για να τροφοδοτήσουν ένα ράλι», προσθέτουν.

Πέρα από την Apple ισχυρή πτώση κατέγραψαν από τον Dow οι μετοχές των Boeing, Ηοme Depot, Disney, Intel, 3M, Cisco. Aντίθετα μικρά κέρδη κατέγραψαν οι τίτλοι των Veriozn και Wal-Mart.

Απώλειες της τάξης του 15% και για τη μετοχή της Bristol-Myers Squibb μετά την ανακοίνωση ότι η εταιρεία θα προχωρήσει στην εξαγορά της Celgene.

Στις ειδήσεις από το μακροοικονομικό μέτωπο, ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας «βούτηξε» στις 54,1 μονάδες τον Δεκέμβριο, από 59,3 μονάδες τον Νοέμβριο. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία του. Οι αναλυτές προέβλεπαν υποχώρηση στις 57,9 μονάδες. Ο ιδιωτικός τομέας δημιούργησε τον Δεκέμβριο 271.000 νέες θέσεις εργασίας, τις περισσότερες από τον Φεβρουάριο του 2017.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την τελευταία εβδομάδα του 2018 αυξήθηκε, φτάνοντας στο πιο υψηλό επίπεδο από την Ημέρα των Ευχαριστιών. Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις ανεργίας κινήθηκαν ανοδικά κατά 10.000, στις εποχικά προσαρμοσμένες 231.000, τις επτά ημέρες που ολοκληρώθηκαν στις 29 Δεκεμβρίου. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν να φτάσουν τις 218.000.

Περνώντας στα εμπορεύματα νέα άνοδο σημείωσε η τιμή του αργού πετρελαίου, λαμβάνοντας ώθηση από τα στοιχεία που έδειξαν πτώση της παραγωγής του ΟΠΕΚ.

Στη Νέα Υόρκη, η αμερικανική ποικιλία του αργού παραδόσεως Φεβρουαρίου ενισχύθηκε 0,5% στα 46,78 δολάρια το βαρέλι. Στο Λονδίνο, η τιμή του πετρελαίου brent ενισχύθηκε 0,8% στα 55,36 δολάρια το βαρέλι.

Σε θετικό έδαφος κινήθηκε και ο χρυσός. Το πολύτιμο μέταλλο επωφελήθηκε από την πτώση του δολαρίου και των αμερικανικών μετοχών, παραμένοντας σε υψηλά έξι μηνών. Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού κατέγραψε κέρδη 0,8% στα 1.294,8 δολάρια ανά ουγκιά.

Στις ισοτιμίες κέρδη κατέγραψε το δολάριο έναντι του ευρώ με την ισοτιμία τους να διαμορφώνεται στα επίπεδα του 1,139.

O Dow Jones ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 22.686 μονάδες καταγράφοντας πτώση 2,83% (660 μονάδες), ενώ ο Nasdaq υποχώρησε 3,04%, στις 6.463 μονάδες. Απώλειες 2,48% για τον S&P, που έκλεισε στις 2.447 μονάδες.
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v