Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξέφρενο ράλι στη Wall

Μεγάλη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες στην αμερικανική αγορά με ώθηση από το εμπόριο και την απασχόληση. Κέρδη 700 μονάδων για τον Dow Jones. Στο 2,64% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου.

Ξέφρενο ράλι στη Wall

Iσχυρά κέρδη καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές μετά τη χθεσινή βουτιά, καθώς τα στοιχεία για την απασχόληση και οι δηλώσεις του Πάουελ ενίσχυσαν την αισιοδοξία που είχε δημιουργήσει η είδηση για νέο γύρο εμπορικών συνομιλιών ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Ο Dow Jones ενισχύεται 3% ή 700 μονάδες στις 23.392 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 4% υψηλότερα στις 6.728 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 3,1% στις 2.525 μονάδες. 

Η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 312.000 θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο από 176.000 τον Νοέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν οριακή άνοδο στις 177.000.

Εν τω μεταξύ, υψηλότερα κινήθηκε το ποσοστό της ανεργίας, στο 3,9% από 3,7% τον Νοέμβριο. Η άνοδος οφείλεται και στην αύξηση του ποσοστού συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό, το οποίο ανήλθε στο 63,1% από 62,9%.

Σημαντική άνοδο σημείωσε και το μέσο ωρομίσθιο, ένα μέγεθος το οποίο θεωρείται κρίσιμο για την πορεία του πληθωρισμού. Συγκεκριμένα, το μέσο ωρομίσθιο ενισχύθηκε 0,4% τον Δεκέμβριο, μετά από άνοδο 0,2% τον Νοέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι μισθοί θα αυξηθούν κατά 0,3%.

Νωρίτερα, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας επιβεβαίωσε ότι διαπραγματευτές των ΗΠΑ θα βρίσκονται στο Πεκίνο τη Δευτέρα και την Τρίτη για το πρώτο τετ-α-τετ, αφότου οι πρόεδροι των δύο χωρών συμφώνησαν στις αρχές Δεκεμβρίου για το πλαίσιο των προσπαθειών να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη για το εμπόριο.

Της αμερικανικής αντιπροσωπείας θα ηγείται ο υφυπουργός Εμπορίου Τζέφρι Γκέρις, ενώ οι συνομιλίες ελπίζεται ότι θα είναι «θετικές και εποικοδομητικές», προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή «η σημαντική συναίνεση που επιτεύχθηκε στην Αργεντινή», όπου συναντήθηκαν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ.

Στα ομόλογα, ισχυρή άνοδο σημειώνει η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου μετά τα στοιχεία για την απασχόληση, στο 2,64% από 2,58% προηγουμένως. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο γύρισε σε θετικό έδαφος έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος με το ευρώ διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,35 δολ./ευρώ. 

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο συνεχίζει να κινείται σε ανοδικό έδαφος, καταγράφοντας κέρδη 2,2%, στα 48,14 δολάρια το βαρέλι. 

Πτώση 0,84% σημειώνει ο χρυσός, στα 1.283 δολάρια ανά ουγγιά. 

Στο ταμπλό, άλμα 3,3% πραγματοποιεί η μετοχή της Intel. 

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v