Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το εμπόριο βύθισε στο «κόκκινο» τη Wall Street

Την μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο σημείωσε o Dow Jones καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την εμπορική κόντρα ΗΠΑ-Κίνας. Κάτω από τις 8.000 μονάδες ο Nasdaq (-2%). Πιέσεις στο πετρέλαιο. Οριακή άνοδος για το δολάριο.

Το εμπόριο βύθισε στο «κόκκινο» τη Wall Street

Οι ανησυχίες για κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας οδήγησαν σε βαριές απώλειες τη Wall Street.

Και μπορεί να οριστικοποιήθηκε η επίσκεψη του Κινέζου αντιπροέδρου Λιου Χε στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη προκειμένου να συνεχιστούν οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ, ωστόσο ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγορούν την Κίνα ότι αθέτησε τις δεσμεύσεις της για τερματισμό του εμπορικού πολέμου και επιμένουν στην επιβολή επιπλέον δασμών σε κινεζικά προϊόντα.

Συγκεκριμένα, σε ενημέρωση της Δευτέρας, ο Ρόμπερτ Λάιτιζερ, o εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ και ο Στίβεν Μνούτσιν, ο υπουργός Οικονομικών, σημείωσαν ότι η κυβέρνηση Τραμπ είναι προετοιμασμένη να προχωρήσει με μεγαλύτερους δασμούς σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας $200 δισ. από το πρωί της Παρασκευής, ως αντίδραση στο αδιέξοδο των συνομιλιών.

Στο μεταξύ, οι ανοικτές θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κοντά σε επίπεδα ρεκόρ τον περασμένο μήνα, σε μια ακόμα ένδειξη ότι οι εταιρείες είναι ακόμα διατεθειμένες να προσλάβουν παρά το γεγονός ότι η οικονομία δεν αναπτύσσεται με τους περσινούς ρυθμούς.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, οι ανοικτές θέσεις εργασίας ανήλθαν στα 7,49 εκατ. τον Μάρτιο.

Επιπλέον η Fed προέβη σε νέα προειδοποίηση για τα υψηλά επίπεδα δανεισμού σε υπερχρεωμένες αμερικανικές εταιρείες, λέγοντας ότι θα επιτάχυνε μια ενδεχόμενη οικονομική ύφεση.

Σε έκθεση που δημοσίευσε τη Δευτέρα η κεντρική τράπεζα αναφέρεται ότι η έκδοση μοχλευμένων δανείων αυξήθηκε κατά 20% την περασμένη χρονιά και ότι οι ασφαλιστικές δικλείδες για την προστασία των δανειστών από τη χρεοκοπία έχουν διαβρωθεί.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 1,79% ή 472 μονάδες στις 26.438, ο S&P σημείωσε πτώση 1,65% στις 2.884 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,96% στις 7.963 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Boeing (-3,8%), United Technology (-3,4%) και Apple (-2,7%) ενώ κανένας τίτλος δεν έπιασε θετικό πρόσημο.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε πτώση 1,4% στα 61,40 δολ. ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,1% στα 1.285 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε οριακά υψηλότερα έναντι του ευρώ στο 1,1188 δολ. από 1,12 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση τεσσάρων μονάδων βάσης στο 2,44%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v