Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή άνοδος στη Wall Street με στήριξη από την αγορά εργασίας

Άνοδος άνω του 1% για S&P και Nasdaq. Στο πιο χαμηλό των τελευταίων 49 ετών υποχώρησε η ανεργία στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, στο 3,6%, ενώ δημιουργήθηκαν 263.000 θέσεις εργασίας -περισσότερες από τις αναμενόμενες. Κέρδη 2% για την Amazon μετά τις δηλώσεις Buffet.

Ισχυρή άνοδος στη Wall Street με στήριξη από την αγορά εργασίας

Ενισχύονται οι αμερικανικές μετοχές την Παρασκευή, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων απασχόλησης στις ΗΠΑ για τον Απρίλιο. Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του υπουργείου Εργασίας, η ανεργία υποχώρησε στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων σχεδόν 50 ετών, στο 3,6%, από 3,8% τον Μάρτιο.

Ο Dow Jones κινείται ανοδικά κατά 0,79%, στις 26.515 μονάδες, ο S&P 500 επίσης κατά 1%, στις 2.941 μονάδες και ο Nasdaq καταγράφει κέρδη 1,5%, στις 8.089 μονάδες.

Όπως μεταδίδει το Reuters, δημιουργήθηκαν 263.000 θέσεις εργασίας, ενώ η άνοδος της απασχόλησης σημειώθηκε σε όλους τους τομείς. Οι οικονομολόγοι δημοσκόπησης του Reuters ανέμεναν ότι θα αυξηθούν κατά 185.000.

Ωστόσο, τα κέρδη στους μισθούς παρέμειναν σταθερά τον περασμένο μήνα -το μέσο ωρομίσθιο ενισχύθηκε κατά 0,2%, όπως και τον Μάρτιο- σε συμφωνία με τον μέτριο πληθωρισμό. Η έκθεση υποστηρίζει γενικά την απόφαση της Fed για σταθερά επιτόκια και την ένδειξη για μικρή επιθυμία προσαρμογής της νομισματικής πολιτικής κάποια στιγμή σύντομα.

Την ίδια ώρα, στο εμπορικό μέτωπο, διευρύνθηκε ελαφρώς το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αγαθών -εξαιρουμένων των υπηρεσιών- των Ηνωμένων Πολιτειών τον Μάρτιο, φτάνοντας στα $71,4 δισ. και ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν να φτάσει στα $72 δισ. Όπως μεταδίδει το MarketWatch, κινήθηκε ανοδικά κατά 0,7%.

Και οι εισαγωγές και οι εξαγωγές ενισχύθηκαν, αλλά οι εισαγωγές αυξήθηκαν με πιο γρήγορο ρυθμό. Τα κέρδη στις εξαγωγές οδηγήθηκαν από τα αγροτικά προϊόντα, ενώ οι εισαγωγές οδηγήθηκαν υψηλότερα κυρίως από τα τρόφιμα, τις βιομηχανικές προμήθειες και τα αυτοκίνητα.

Παράλληλα, θετικά ήταν σήμερα τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν και για την ευρωζώνη. O πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,7% τον Απρίλιο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, καταγράφοντας άνοδο από το 1,4% του Μαρτίου.

Η ανάγνωση ξεπερνάει τις προσδοκίες της αγοράς, που ανέμενε άνοδο των τιμών καταναλωτή κατά 1,6%, ενώ είναι η υψηλότερη από τον Οκτώβριο του 2018.

Στα εταιρικά νέα, η Berkshire Hathaway, εταιρεία του μεγαλοεπενδυτή Warren Buffett, αγοράζει μετοχές της Amazon, για πρώτη φορά, όπως είπε ο ίδιος στο CNBC. Η μετοχή της Amazon ενισχύεται 2,5%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,1%, στα $61,75 ανά βαρέλι, ενώ ο χρυσός κερδίζει 0,3%, στα 1.275,60 δολάρια/ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, ο δείκτης δολαρίου, έναντι έξι σημαντικών νομισμάτων, διατηρεί τα κέρδη του, στα 97,87.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχωρεί μία μονάδα βάσης, στο 2,54%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v