Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις στη Wall Street μία μέρα μετά τη Fed

Στο επίκεντρο παραμένουν τα σχόλια του Τζερόμ Πάουελ για πληθωρισμό και επιτόκια. Να αντλήσει $2 δισ. από επενδυτές σχεδιάζει η Tesla. Σε υψηλό τριμήνου οι νέες αιτήσεις ανεργίας. Βουτιά 2,6% για το αργό.

Πιέσεις στη Wall Street μία μέρα μετά τη Fed

Τις δηλώσεις του επικεφαλής της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας αξιολογούν και σήμερα οι επενδυτές.

O Dow Jones υποχωρεί 0,61% και διαμορφώνεται στις 26.268 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει απώλειες 0,44% και φτάνει στις 2.925 μονάδες και ο Nasdaq κινείται πτωτικά  κατά 0,31%, στις 8.024 μονάδες.  

Η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της, δίνοντας την υπόσχεση για υπομονετική στάση, αναγνωρίζοντας παράλληλα πως ο πληθωρισμός παραμένει αδύναμος.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, η Fed σημειώνει ότι η ανάπτυξη της οικονομίας παραμένει εύρωστη, αλλά ταυτόχρονα ο πληθωρισμός είναι υποτονικός.

Ο πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα εξαιτίας «παροδικών» δυνάμεωνδήλωσε αμέσως μετά ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ, o οποίος τόνισε πως δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή ισχυροί λόγοι για μια περικοπή ή αύξηση του επιτοκίου.

Στο εταιρικό μέτωπο, την άντληση $2 δισ. μέσω μετοχών ($650 εκατ.) και ομολόγων ($1,35 δισ.) επιδιώκει η Tesla. Όπως μεταδίδει το MarketWatch, ο ιδρυτής της εταιρείας Ελον Μασκ σκοπεύει να αγοράσει μετοχές αξίας $10 εκατ. κατά τη νέα προσφορά. Η συνολική προσφορά μετοχών είναι 2,7 εκατ. ενώ η αγορά του Μασκ θα αφορά 41.896 μετοχές, σύμφωνα με το υποβληθέν αίτημα. H μετοχή της ενισχύεται 3,4%.

Στο μέτωπο των δεδομένων, ο αριθμός των ατόμων που υπέβαλαν αίτηση για επιδόματα ανεργίας στα τέλη Απριλίου παρέμεινε στο πιο υψηλό σημείο των τελευταίων τριών μηνών, στις 230.000 για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα. Η κίνηση αποδίδεται κυρίως στην εορταστική περίοδο του Πάσχα. Οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι θα υποχωρήσουν στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 215.000, τις επτά ημέρες που ολοκληρώθηκαν στις 27 Απριλίου. 

Με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2014 (3,6%) αυξήθηκε η παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού στις ΗΠΑ τους πρώτους τρεις μήνες της χρονιάς, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι αναλυτές προέβλεπαν ανοδική κίνηση κατά 2,2%. Όπως μεταδίδει το CNBC, το προηγούμενο τρίμηνο είχε ενισχυθεί κατά 1,9%.  

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό καταγράφει απώλειες 2,6% και διαμορφώνεται στα $61,94 ανά βαρέλι. Τα αμερικανικά αποθέματα αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, φτάνοντας στο πιο υψηλό σημείο από τον Σεπτέμβριο του 2017. Ο χρυσός με πτώση κατά 1,1% κυμαίνεται στα 1.271,90 δολάρια/ουγγιά.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς Treasury κινείται ανοδικά, στο 2,51%. 

Στην αγορά συναλλάγματος, οριακά υψηλότερα ο δείκτης δολαρίου -έναντι έξι σημαντικών νομισμάτων- φτάνει στα 97,68.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v