Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί η Wall Street μετά το tweet του Τραμπ

Στο «κόκκινο» οι δείκτες στην αμερικανική αγορά καθώς επιστρέφουν οι φόβοι για κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας. Ενισχύεται το δολάριο. Πτώση 1% για το αργό. Στο 2,48% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς.

Υποχωρεί η Wall Street μετά το tweet του Τραμπ

Απώλειες καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές τη Δευτέρα, εν μέσω ενός παγκόσμιου sell 0ff, μετά την απειλή του Αμερικανού προέδρου να αυξήσει δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές 200 δισ. δολαρίων.

Ο Dow Jones υποχωρεί 0,5% στις 26.374 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,7% χαμηλότερα στις 8.106 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει πτώση 0,56% στις 2.929 μονάδες. 

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν και τα πιο βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. O DAX στη Φρανκφούρτη σημειώνει πτώση 1,9%, ο CAC στο Παρίσι κατά 2%, ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη υποχωρεί 1,6%, ενώ ο ΜΙΒ στο Μιλάνο κατά 2%. Kλειστό το χρηματιστήριο στο Λονδίνο, λόγω αργίας.

Την Κυριακή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενέτεινε τις πιέσεις στην Κίνα, με την οποία βρίσκεται σε εμπορικές διαπραγματεύσεις, ανακοινώνοντας ότι την επόμενη Παρασκευή θα αυξήσει τους δασμούς στο 25% σε ορισμένα κινεζικά προϊόντα, ενώ θα επιβάλει επιπρόσθετους δασμούς και σε άλλα εισαγόμενα είδη, συνολικής αξίας 325 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Επί 10 μήνες, η Κίνα πληρώνει δασμούς στις ΗΠΑ ύψους 25% σε είδη υψηλής τεχνολογίας αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων και (δασμούς) 10% σε άλλα είδη, αξίας 200 δισ. δολαρίων», υπενθύμισε ο Αμερικανός πρόεδρος με ανάρτησή του στο Twitter.

«Το 10% θα ανέβει στο 25% την Παρασκευή. Άλλα προϊόντα, αξίας 325 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που μας στέλνει η Κίνα, παραμένουν αδασμολόγητα, αλλά σύντομα θα δασμολογηθούν με 25%», πρόσθεσε. Ο Τραμπ έκρινε ότι οι δασμοί αυτοί «είναι εν μέρει υπεύθυνοι για τα θαυμάσια οικονομικά αποτελέσματα» στις ΗΠΑ.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο διολισθαίνει 1,1% στα 61,25 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινείται 0,1% χαμηλότερα, στα 1.279 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ διολισθαίνει έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,118 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου υποχωρεί τρεις μονάδες βάσης στο 2,488%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Nike διολισθαίνει 3% στα 83 δολάρια, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τις 30 μετοχές του βιομηχανικού δείκτη. 

Απώλειες 1,9% καταγράφει η Apple, καθώς η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε έρευνα για παραβίαση ανταγωνισμού από την Apple τις επόμενες εβδομάδες, μετά την καταγγελία που έκανε το Spotify κατά της τεχνολογικής εταιρείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v