Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το εμπόριο προβλημάτισε τη Wall Street

Πτώση στη Wall Street με πρωταγωνιστή των απωλειών τον τεχνολογικό δείκτη. Στο επίκεντρο η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας. Σε υψηλό 15 ετών η καταναλωτική εμπιστοσύνη. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Το εμπόριο προβλημάτισε τη Wall Street

Πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για έναν ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας μετά το προεδρικό διάταγμα Τραμπ που απαγορεύει σε αμερικανικές εταιρείες τη χρήση τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού της κινεζικής Huawei.

«Θα μελετήσουμε πλήρως την επίπτωση των επιπρόσθετων δασμών που επέβαλαν οι ΗΠΑ και θα εισαγάγουμε τάχιστα αντίμετρα όπως απαιτείται για να διασφαλίσουμε πως η οικονομία λειτουργεί εντός ενός λογικού εύρους», ανέφερε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Εθνικής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης, Meng Wei, σαν πρώτη αντίδραση από πλευράς Κίνας.

Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Παρασκευή πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα καθυστερήσει έως και έξι μήνες την απόφαση για το αν θα επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων και εξαρτημάτων, ώστε να δώσει περιθώριο για περισσότερες εμπορικές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ιαπωνία.

O Τραμπ είχε διορία ως το Σάββατο για να αποφασίσει αν θα προστατεύσει την αγορά αυτοκινήτων από τις εισαγωγές, για λόγους «εθνικής ασφάλειας».

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η καταναλωτική εμπιστοσύνη έπιασε υψηλό 15 ετών τον Μάιο στις ΗΠΑ καθώς ο δείκτης ανήλθε στις 102,4 μονάδες από 97,2 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές ανέμεναν οριακή πτώση στις 97,1 μονάδες.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,38% ή 98 μονάδες στις 25.764, ο S&P σημείωσε πτώση 0,58% στις 2.859 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,04% στις 7.816 μονάδες.

Σημειώνεται ότι και οι τρεις δείκτες σημείωσαν εβδομαδιαία πτώση άνω του 0,7%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε πτώση 0,2% στα 62,76 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,8% στα 1.275 δολ./oz.

Στην εβδομάδα το πετρέλαιο κέρδισε 1,8% ενώ ο χρυσός έχασε 0,8%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε ανοδικά 0,2% σε σχέση με το ευρώ στο 1,1162 δολ. από 1,1176 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση μίας μονάδας βάσης στο 2,38%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v