Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Κίνα «βούλιαξε» τη Wall Street

Σε βαθύ «κόκκινο» κινήθηκε η Wall Street με τον Dow Jones να χάνει 617 μονάδες. Απώλειες 3,4% για τον Nasdaq. «Βουτιά» 5,8% για την Apple. Σε υψηλό μήνα ο χρυσός, πάνω από τα 1.300 δολ.

Η Κίνα «βούλιαξε» τη Wall Street

Τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Ιανουάριο κατέγραψαν οι Dow Jones και S&P καθώς οι δασμοί της Κίνας τρόμαξαν τους επενδυτές

Ειδικότερα, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τους δασμούς σε εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων αξίας $60 δισ., απαντώντας στις κινήσεις της κυβέρνησης Τραμπ. Σύμφωνα με το Reuters, η κινεζική κυβέρνηση ανέφερε ότι οι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουνίου και θα ανέλθουν ως το 25%.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή οι εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας ολοκληρώθηκαν χωρίς συμφωνία μετά και την επιβολή δασμών 25% σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισ. δολαρίων.

«Είμαστε εκεί ακριβώς που θέλουμε να είμαστε με την Κίνα. Θυμηθείτε, έσπασαν τη συμφωνία μας, προσπάθησαν να επαναδιαπραγματευθούν. Θα λαμβάνουμε δεκάδες δισ. δολάρια σε δασμούς από την Κίνα. Όσοι αγοράζουν προϊόντα θα μπορούν να τα φτιάχνουν στις ΗΠΑ (ιδανικά) ή να τα αγοράζουν από χώρες, στις οποίες δεν έχουν επιβληθεί δασμοί», τόνισε σε μήνυμα του στο Twitter ο Αμερικανός Πρόεδρος, για την κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης με το Πεκίνο.

Επιπλέον, την ίδια μέρα, ο Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξη τύπου υποστήριξε ότι τα έσοδα που κερδίζουν οι ΗΠΑ από τους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων θα κατευθυνθούν στους Αμερικανούς αγρότες.

Στη Wall Street, o Dow Jones «βούλιαξε» 2,38% ή 617 μονάδες στις 25.324, ο S&P σημείωσε πτώση 2,41% στις 2.811 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 3,41% στις 7.647 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Apple (-5,8%), Boeing (-4,9%) και Caterpillar (-4,6%) ενώ μόνο ο Procter & Gamble (+0,1%) κράτησε θετικό πρόσημο.

Σημειώνεται ότι η Apple «βούλιαξε» 5,8% εξαιτίας της κλιμάκωσης της εμπορικής κόντρας ΗΠΑ-Κίνας. Η κατασκευάστρια του iPhone υποχώρησε περίπου 6,9% την περασμένη εβδομάδα, τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση το 2019.

Ο τεχνολογικός κολοσσός επηρεάζεται έντονα από τις εξελίξεις στο εμπορικό μέτωπο, καθώς οι εφοδιαστικές του αλυσίδες είναι στενά συνδεδεμένες με την Κίνα και η κινεζική αγορά αντιστοιχεί περίπου στο 20% των εσόδων της.

Επιπλέον, η μετοχή δέχτηκε πιέσεις και από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να επιτρέψει την εκδίκαση μήνυσης που έχουν υποβάλλει καταναλωτές κατά του τεχνολογικού κολοσσού για μονοπωλιακές πρακτικές.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε πτώση 1% στα 61,04 δολ. ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 1,1% στα 1.301 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε οριακά ανοδικά έναντι του ευρώ στο 1,1234 δολ. από 1,1235 την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση έξι μονάδων βάσης στο 2,4%.

Στο μεταξύ, νωρίτερα, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν και στις ευρωαγορές με τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Παρίσι να καταγράφουν απώλειες άνω του 1%.


Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v