Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί η Wall Street με «βαρίδι» την τεχνολογία

Πτώση πάνω από 1% σημειώνει ο Nasdaq, μετά το μπλόκο της Google στη Huawei. Βουτιά 6% για την Tesla. Απώλειες 3,8% για την Apple. Οριακές κινήσεις για αργό και χρυσό.

Υποχωρεί η Wall Street με «βαρίδι» την τεχνολογία

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι αμερικανικές μετοχές τη Δευτέρα καθώς οι ανησυχίες για τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας και τον αντίκτυπο στις τεχνολογικές εταιρείες επιβαρύνουν το κλίμα στις παγκόσμιες αγορές.

Ο Dow Jones διολισθαίνει 0,5% στις 25.628 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 1,6% χαμηλότερα στις 7.692 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,8% στις 2.837 μονάδες. 

Η Google αποφάσισε να αποκλείσει τη Huawei από τις μελλοντικές αναβαθμίσεις του λειτουργικού συστήματος Android, ενώ παράλληλα τα νέα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα της κινεζικής εταιρείας θα χάσουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε δημοφιλείς εφαρμογές της Google όπως το Google Play, το Gmail, το Chrome, το YouTube και το Google Maps.

Οι περιορισμοί, που συνιστούν άλλο ένα πλήγμα για τη Huawei, έρχονται μετά την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να προσθέσει την προηγούμενη εβδομάδα την κινεζική εταιρεία στον κατάλογο των εταιρειών με τις οποίες οι αμερικανικές εταιρείες δεν μπορούν να συναλλάσσονται, εκτός κι αν έχουν ειδική άδεια.

Η Google ανακοίνωσε ότι συμμορφώνεται με τον νέο κανονισμό, αναστέλλοντας τις συναλλαγές με την κινεζική εταιρεία, οι οποίες απαιτούν τη μεταφορά υλικού, λογισμικού και τεχνικών υπηρεσιών, πέρα από εκείνες που είναι διαθέσιμες μέσω άδειας ανοιχτού λογισμικού (όμως τα Google Play, Gmail, Chrome, YouTube, Google Maps κ.α. δεν καλύπτονται, καθώς απαιτούν εμπορική συμφωνία με την Google). Η Huawei δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν.

Εν τω μεταξύ, οι προοπτικές για περαιτέρω εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα φαίνονται ισχνές, μετά από δημοσίευμα του CNBC που ανέφερε ότι ο προγραμματισμός για τον επόμενο γύρο συνομιλιών παραμένει «ρευστός», καθώς καμία πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να κάνει τις απαραίτητες υποχωρήσεις.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Tesla πραγματοποιεί βουτιά 6%, μετά την υποβάθμιση της τιμής-στόχου από αναλυτές. 

Απώλειες 3,8% σημειώνει η μετοχή της Apple, τις μεγαλύτερες από τις 30 μετοχές του βιομηχανικού δείκτη. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ και του γεν, ενώ ενισχύεται έναντι της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,1165 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινείται στο 2,39%. 

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο καταγράφει οριακή άνοδο στα 62,7 δολάρια το βαρέλι, ενώ οριακά κέρδη σημειώνει και ο χρυσός, στα 1.277 δολάρια ανά ουγγιά. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v