Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στο νήμα για τη Wall Street

Με απώλειες μόλις 14 μονάδων τερμάτισε το ανοδικό σερί έξι συνεδριάσεων του Dow Jones. Στο επίκεντρο η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας. Οριακή άνοδος για πετρέλαιο και χρυσό.

Πτώση στο νήμα για τη Wall Street

Οριακά χαμηλότερα κινήθηκε η Wall Street καθώς προβληματίζει η ένταση στις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα μετά την απειλή Τραμπ ότι θα επιβάλει άμεσα δασμούς σε κινεζικά αγαθά αξίας 300 δισ. δολαρίων σε περίπτωση που ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίγκ δεν παρευρεθεί στη συνάντηση των G20 στην Ιαπωνία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε υποστηρίξει την Δευτέρα ότι η Κίνα θα καταλήξει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ, διότι το Πεκίνο έχει ανάγκη μια συμφωνία.

«Η Κίνα θα δώσει ισχυρή απάντηση εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμείνουν στην κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών μετά τις νέες απειλές Τραμπ.

«Η Κίνα δεν θέλει να δίνει μάχη σε έναν εμπορικό πόλεμο, αλλά δεν φοβόμαστε και τον εμπορικό πόλεμο», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η πόρτα της Κίνας είναι ανοιχτή για συνομιλίες που βασίζονται στην ισότητα.

«Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να κλιμακώσουν τις εμπορικές εντάσεις, θα απαντήσουμε με αποφασιστικό τρόπο και θα αγωνιστούμε μέχρι το τέλος».

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την ευρωζώνη για υποτίμηση του νομίσματος, σε μια σειρά από «τιτιβίσματα» στα οποία εξαπέλυσε επίθεση και στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.

«Το ευρώ και άλλα νομίσματα είναι υποτιμημένα έναντι του δολαρίου, δημιουργώντας μειονέκτημα στις ΗΠΑ» ανέφερε ο κ. Τραμπ.

Επιπλέον, επέκρινε τη Fed γιατί κρατάει σε υψηλά επίπεδα τα επιτόκια και εφαρμόζει «ποσοτική σύσφιξη». «Δεν έχουν ιδέα!» γράφει στο Twitter ο κ. Τραμπ.

Σημειώνεται ότι η Fed συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα με την πλειοψηφία των επενδυτών να αναμένουν μείωση των επιτοκίων, όχι νωρίτερα από τον Ιούλιο.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 0,1%, μετά τα κέρδη 0,2% του Απριλίου, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Σε ετήσια βάση, αυξήθηκαν 1,8%, μετά την άνοδο κατά 2,2% που είχαν καταγράψει τον Απρίλιο.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters προέβλεπαν ότι οι τιμές θα αυξηθούν 0,1% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και 2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,05% ή 14 μονάδες στις 26.048, ο S&P σημείωσε πτώση 0,03% στις 2.885 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε οριακά χαμηλότερα 0,01% στις 7.822 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε οριακά στα 53,27 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινήθηκε οριακά υψηλότερα 0,1% στα 1.331 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,2% σε σχέση με το ευρώ στο 1,1329 δολ. από 1,1311 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση μίας μονάδας βάσης στο 2,14%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v