Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στο νήμα για τη Wall με ώθηση από τη Fed

Οι δείκτες απέφυγαν την τρίτη διαδοχική πτώση μετά την παρέμβαση αξιωματούχου της Fed υπέρ της μείωσης επιτοκίων. Απώλειες 0,5% για το δολάριο. Σε υψηλό έξι ετών ο χρυσός. Κέρδη για τα treasuries. Βουτιά 10% για το Netflix.

Κέρδη στο νήμα για τη Wall με ώθηση από τη Fed

Με μικρή άνοδο έκλεισαν οι αμερικανικές μετοχές την Πέμπτη, καθώς οι δηλώσεις αξιωματούχου της Fed υπέρ μιας «προληπτικής μείωσης» επιτοκίων ενίσχυσε τις προσδοκίες για μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο και βοήθησε στην αλλαγή του κλίματος.

Ως τότε, οι δείκτες βρίσκονταν σταθερά στο «κόκκινο», καταγράφοντας απώλειες ως και 0,6% εν μέσω προβληματισμού για τα εταιρικά αποτελέσματα αλλά και την πορεία των εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. 

Ο Dow Jones έκλεισε τελικά με άνοδο 0,1% στις 27,222 μονάδες και απέφυγε την τρίτη διαδοχική πτώση. Ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 0,36% στις 2.995 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε 0,27% στις 8.207 μονάδες. 

Σε δηλώσεις που έκανε σε συνέδριο για τη νομισματική πολιτική, ο κ. Γουίλιαμς υποστήριξε πως ένα από τα διδάγματα της έρευνας του είναι πως όταν τα επιτόκια και ο πληθωρισμός είναι χαμηλά, οι φορείς άσκησης πολιτικής δεν έχουν την πολυτέλεια να μένουν άπραγοι.

«Είναι καλύτερο να λαμβάνει κανείς προληπτικά μέτρα από το να περιμένει να έρθει η καταστροφή» τόνισε ο κ. Γουίλιαμς σύμφωνα με το Reuters. «Όταν έχεις μόνο αυτά τα περιθώρια στη διάθεση σου είναι πολύ σημαντικό να δράσεις γρήγορα για να μειώσεις τα επιτόκια στην πρώτη ένδειξη οικονομικής επιδείνωσης» πρόσθεσε.

Μετά τις δηλώσεις του αξιωματούχου της κεντρικής τράπεζας, η πιθανότητα για μείωση επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Ιουλίου με βάση την προθεσμιακή αγορά αυξήθηκε στο 71%.

Η παρέμβαση του κ. Γουίλιαμς πρόσφερε ισχυρή ώθηση στον χρυσό και τα αμερικανικά ομόλογα, ενώ οδήγησε το δολάριο σε πτώση 0,5% έναντι του ευρώ.

Ειδικότερα, η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Αυγούστου έκλεισε με άνοδο 0,3% στα 1.428,1 δολάρια ανά ουγκιά, σημειώνοντας νέο υψηλό έξι ετών, ενώ μετά το κλείσιμο το συμβόλαιο σκαρφάλωσε ως και 1,4% υψηλότερα.

Αντίστροφη πορεία ακολούθησε το δολάριο, το οποίο έφτασε να διολισθαίνει 0,45% έναντι του ευρώ και 0,6% έναντι του γεν. 

Εν τω μεταξύ, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε τρεις μονάδες βάσης στο 2,02%. 

Στο ταμπλό, η μετοχή του Netflix βούτηξε 10%, καθώς τα στοιχεία που ανακοίνωσε ήταν χαμηλότερα των προβλέψεων.

Η δημοφιλής πλατφόρμα συνεχούς ροής video streaming πρόσθεσε 2,7 εκατ. συνδρομητές παγκοσμίως τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο. To νούμερο ήταν αρκετά χαμηλότερα από το guidance, σύμφωνα με το οποίο θα πρόσθετε 5 εκατ. συνδρομητές. Η πρόβλεψη της Wall Street έκανε λόγο για 5,1 εκατ. νέους χρήστες.

Στο εμπορικό μέτωπο, ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν  δήλωσε πως οι συνομιλίες της Κίνας με τις ΗΠΑ πρόκειται να αρχίσουν ξανά. Ωστόσο η Wall Street Journal μετέδωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν είναι σίγουρη για το πώς θα απαντήσει στις απαιτήσεις του Πεκίνου να χαλαρώσει τις κυρώσεις στη Huawei.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 8.000, τις επτά μέρες που ολοκληρώθηκαν στις 13 Ιουλίου, φτάνοντας στις 216.000, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v