Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aπώλειες στη Wall με το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν οι δείκτες με τον Nasdaq να υποχωρεί 1%. Βουτιά 7,8% για τη Ford. Πτώση 4% για Boeing. Κατρακύλησε 13% η Tesla. Μικρή άνοδος για το αργό.

Aπώλειες στη Wall με το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες

Χαμηλότερα κινήθηκαν οι αμερικανικές μετοχές την Πέμπτη καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι η Fed δεν θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίου τον Ιούλιο μετά τα θετικά οικονομικά στοιχεία και τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι.

Ο Dow Jones διολίσθησε 0,47% στις 27.141 μονάδες, ο Nasdaq κατέγραψε πτώση 1% στις 8.238 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε 0,53% στις 3.003 μονάδες. 

«Νομίζω ανησυχούν ότι η Fed μπορεί να κάνει πίσω» δήλωσε αναλυτής της UBS. «Τα διαρκή αγαθά ήταν πολύ καλύτερα από τα αναμενόμενα. Αυτό έχει οδηγήσει κάποιους να μιλούν για την πιθανότητα αναθεώρησης των προβλέψεων για το ΑΕΠ» πρόσθεσε.

Οι προσδοκίες για μείωση επιτοκίου από τη Fed μετριάστηκαν και από τη δήλωση του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ότι δεν υπάρχει σημαντικό ρίσκο ύφεσης στην περιοχή. Ορισμένοι εξέλαβαν την εκτίμηση αυτή ως ένα σήμα ότι η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε επιθετική νομισματική χαλάρωση και ότι η Fed μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμά της.

Aπό τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά –προϊόντα δηλαδή με διάρκεια λήξης μεγαλύτερη από τρία χρόνια- κατέγραψαν άλμα 2% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου προέβλεπαν άνοδο 0,7%.

Πτώση σημείωσαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, οι οποίες διολίσθησαν κατά 10.000 στις 206.000 την εβδομάδα που έληξε στις 20 Ιουλίου.

Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι νέες αιτήσεις θα ανέρχονταν στις 218.000.

Στα εμπορεύματα, το αργό κατέγραψε άνοδο 0,47% στα 56,12 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινήθηκε 0,65% χαμηλότερα στα 1.414 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε έναντι του ευρώ, ενώ ενισχύθηκε έναντι του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 1,114 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κατέγραψε άνοδο τριών μονάδων βάσης στο 2,07%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Ford κατέγραψε βουτιά 7,8%. Η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε αποτελέσματα τα οποία ήταν χειρότερα από τις προβλέψεις, ενώ το guidance για το 2019 απογοήτευσε τους επενδυτές.

Νέα μεγάλη πτώση σημείωσε η μετοχή της Boeing. Mετά τη χθεσινή βουτιά κατά 3,1%, η μετοχή του αμερικανικού κολοσσού υποχώρησε σήμερα κατά 4%.

Σε ελεύθερη πτώση η μετοχή της Tesla, βούτηξε 13%, καθώς η ζημία του δεύτερου τριμήνου ήταν μεγαλύτερη από αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v